Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Situația epidemiologică după sărbătorile de iarnă: Se așteaptă sau nu un nou val de COVID

© AFP 2024 / NEIL HALLCOVID-19
COVID-19 - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2021
Abonare
Epidemiologul Ala Tocarciuc a vorbit în emisie la Radio Sputnik Moldova despre un potențial val de infectare cu tulpina Omicron.
CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik. Expertul Ala Tocarciuc a remarcat că societatea din Moldova iese acum din valul de infectare cu tulpina „delta”.
"Dar există tulpina Omicron. Faptul că nu a fost găsită încă în Moldova nu înseamnă că nu există. Se poate secvenționa? Există un secvențietor, dar nu se știe dacă există reactiv”, a adăugat expertul.
Ea spune că acum există riscuri de înrăutățire a situației din cauza sărbători lor de iarnă ce se apropie de iarnă, la care se așteaptă aglomerație mare de oameni.
„Dacă cineva din Moldova are „Omicron”, atunci noi, fără să ieșim încă din valul „Delta vom intra în următorul val cu noua tulpină”, a subliniat expertul.
Totodată, ea a îndemnat să nu se extrapoleze situația din alte țări în Moldova, întrucât republica este dominată de populația în vârstă, sunt mulți nevaccinați, mulți care încă nu au trecut prin boală.
"Avem undeva 370 de mii au trecut prin boală dintr-o populație totală de trei milioane, asta înseamnă puțin mai mult de 10%. Pentru a dezvolta imunitatea colectivă, ai nevoie de cel puțin 70%", a explicat specialistul.
În același timp, Tocarciuc a menționat că, în ciuda nivelului ridicat de vaccinare, tulpina Omicron se poate răspândi rapid, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Danemarca.
Cu toate acestea, potrivit expertului, vaccinarea este încă cea mai bună protecție împotriva virusului.
Fluxul de știri
0