Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

© Photo : Cuvantul-ortodox.roИкона Святого Николая
Икона Святого Николая - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2021
Abonare
Biserica Ortodoxă din Moldova îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae.
CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik. Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe stil vechi pe Sfântul Ierarh Nicolae. În toate lăcaşele din ţară se oficază slujbe, iar zeci de mii de moldoveni îşi aniversează onomastica de Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, cunoscut şi ca „Făcător de Minuni".

File din istorie

Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în familia unor oameni evlavioşi ai oraşului Patara din Lichia, teritoriu aflat în prezent în Turcia. El a ajuns de la un simplu slujitor al bisericii la rangul de arhiereu, devenind arhiepiscopul oraşului Mira din Lichia.
Se spune că lui Nicolae îi plăcea să-i ajute pe cei săraci şi năpăstuiţi şi le dădea aproape toţi banii câştigaţi. Odată, Nicolae a aruncat pe furiş trei pungi cu aur în casa unui om. Bărbatul era sărac lipit pământului şi a hotărât să-şi vândă cele trei fiice unui bordel. Astfel, acesta le-a ajutat pe tinere să scape de căderea în păcat.
La jumătatea secolului al IV-lea, având o vârstă destul de înaintată, Sfântul Părinte a încetat din viaţă. Moaştele lui s-au păstrat în catedrala locală. În 1087, moaştele au fost transferate în oraşul italian Bari, unde se află şi în prezent.

Mare apărător al ortodoxiei

Sfântul este considerat ocrotitor al copiilor și apărător al Dreptei Credințe. În calitatea sa de ierarh, Sfântul Nicolae și-a dedicat activitatea slujirii credincioșilor, manifestând grijă deosebită față de săraci. Îi ajuta cu bani, însă faptele sale mereu erau învăluite de mister, astfel că cei care erau ajutați nu cunoșteau din partea cui vine ajutorul.
De aici și credința că Moș Nicolae vine noaptea pe furiș la copii cuminți pentru a le aduce daruri. Astfel, exemplul său trebuie să fie urmat de toți creștinii, aducând bucurie celor din jur.
La primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Atunci Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu ar fi Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
Icoana Sfântului Ierarh Spiridon - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna decembrie
Fluxul de știri
0