Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noua concepție NATO urmează să confirme dreptul Ucrainei de aderare la alianță

© Sputnik / Aleksey Vitvitskiy / Accesați arhiva multimediaNATO
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
În noua strategie NATO va fi reflectată importanța unor astfel de parteneri ca Ucraina.
CHIŞINĂU, 16 dec - Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, contează pe faptul că noua concepție strategică a alianței va confirma dreptul unor țări precum Ucraina de a adera la NATO, relatează RIA Novosti.
"Pregătim acum noua concepție strategică. Sper că în această nouă strategie va fi reflectată importanța unor parteneri atât de valoroși precum Ucraina, dar și dreptul țărilor terțe de a-și alege propria cale", a spus el, răspunzând la întrebarea dacă va fi luată în considerare dorința Ucrainei de a adera la NATO în noua concepție strategică a alianței, care urmează să fie aprobată în vară la summitul de la Madrid.
De asemenea, președintele ucrainean a declarat că cursul Ucrainei în NATO rămâne neschimbat, sprijinul pentru acest curs în societate este în creștere - Vladimir Zelenski a făcut declarațiile în urma întâlnirii cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
Rada Supremă a Ucrainei a operat modificări la două legi în decembrie 2014, renunțând la statutul de neutralitate al țării. În februarie 2019, Parlamentul Ucrainei a adoptat amendamente la Constituție, consolidând cursul țării către UE și NATO. Ucraina a devenit al șaselea stat care a primit statutul de partener NATO cu posibilități extinse. Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat anterior că, pentru a adera la alianță, Ucraina va trebui să îndeplinească o serie de criterii a căror realizare necesită un timp îndelungat. Experții consideră că Kievul nu va putea pretinde să aderare la NATO în următorii 20 de ani.
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Editoriale
„Să creeze haos în spatele liniilor inamice”: NATO are noi planuri cu privire la Ucraina
Fluxul de știri
0