Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Ce se întâmplă în cazul infectării concomitente cu ”delta” și ”omicron”

© Sputnik / Denis Abramov / Accesați arhiva multimediaMedici
Medici - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
Oamenii de știință au explicat cine se poate infecta concomitent cu cele două tulpini ale coronavirusului și ce se poate întâmpla în acest caz.
CHIŞINĂU, 16 dec - Sputnik. Infectarea concomitentă cu tulpinile de coronavirus „delta” și „omicron” poate duce la apariția de noi mutații, a explicat specialistul medical principal al companiei farmaceutice americane Moderna Paul Berton în cadrul unei luări de cuvânt la Comitetul de Știință și Tehnologie al Camerei Comunelor din Marea Britanie, relatează RIA Novosti.
Berton a preciza că persoanele cu imunitate scăzută sunt cele mai predispuse la infectarea cu două tulpini concomitent. Infectarea simultană le permite celor două tulpini să facă un „schimb de gene” și să sufere mutații.
„În următoarele luni, acești doi viruși (tulpinile ”omicron” și ”delta” – n. red.) vor coexista și ”omicron”... va începe să infecteze oamenii pe fondul unei situații foarte dificile legate de ”delta”, asta poate duce la situații în care oamenii... vor fi infectați cu două variante, ceea ce le va permite acestor viruși să evolueze și să producă mutații în continuare, această situație provoacă îngrijorări", a menționat Berton.
Specialistul a adăugat că nu consideră tulpina ”omicron” mai puțin periculoasă.
„În realitate, eu nu cred că ”omicron” este o versiune mai ușoară, mai puțin severă a virusului care există acum”, a menționat Berton. Potrivit acestuia, datele preliminare vorbesc despre un nivel ridicat de spitalizare și este comparabil cu „delta” în ceea ce privește numărul de pacienți cu această variantă aflați în secțiile de terapie intensivă.
În cadrul unei ședințe de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tulpina B.1.1.529 ca fiind „îngrijorătoare” și a numit-o „omicron” - a 15-a literă a alfabetului grec. Uniunea Europeană și multe alte țări au impus interdicții de intrare pentru unele state africane. Oamenii de știință consideră că se pot infecta și persoanele vindecate sau vaccinate.
Ambulanțe - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Coronavirus
Țara care înregistrează primul deces din lume provocat de tulpina omicron
Fluxul de știri
0