Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE planifică adoptarea unui tarif mai mic la gazele naturale

© Sputnik / Mihai CarausContor de gaze
Contor de gaze - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Abonare
ANRE a publicat un proiect de hotărâre privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale.
CHIŞINĂU, 16 dec - Sputnik. Agenția Națională de Reglementare în Energetică a publicat proiect de hotărâre privind aprobarea prețurilor tarifelor permanente la gazele naturale pentru consumatori. Proiectul propune stabilirea unui tarif pentru consumatorii casnici de 10 076 lei pentru mia de metri cubi, fără TVA.
Luând în calcul taxa pe valoarea adăugată, prețul unui metru cub de gaz va fi egal cu 10,88 lei pentru metrul cub, adică cu 20 de bani mai puțin decât tariful actual.
ANRE planifică să aprobe pe 21 decembrie prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz”.
Stație de alimentare - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Societate
ANRE a modificat prețul carburanților pentru 16 decembrie – deja sunt anunțate scumpiri

Noile tarife la gaz și căldură

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, va constitui 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul crește de 2,4 ori. Tariful este preliminar și autoritatea de reglementare ar putea să-l revizuiască.
La solicitarea Termoelectrica, ANRE a aprobat un nou tarif și pentru căldură. Acum o gigacalorie de căldură va costa 1772 de lei. Creșterea a fost de 650 de lei (aproape 60%).

Contract cu Gazprom

Pe 29 octombrie, Moldova a convenit cu ”Gazprom” prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețul de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus ”Gazprom” a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Factura pentru gaze - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Economie
”Moldovagaz” a explicat cine trebuie să plătească pentru gaze în avans
Fluxul de știri
0