Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Virusolog: Omicron este de proveniență artificială - virusolog

© REUTERS / Dado Ruvic/IllustrationTest COVID pe fundalul inscripției Omicron
Test COVID pe fundalul inscripției Omicron - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Abonare
Virusologul Ciumakov: Tulpina ”omicron” a coronavirusului a fost creată intenționat ” super-atenuată”.
CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Tulpina ”omicron” a coronavirusului ar putea fi de proveniență artificial, fiind creată pentru a pune capăt pandemiei. Membrul corespondent al Academiei de Științe a Rusiei, șeful laboratorului de proliferare a celulelor de la Institutului de Biologie Moleculară ”Engelgardt” al AȘR, Piotr Ciumakov, a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni la ”Radio Rossia”.
Potrivit savantului, în ”omicron” au fost adunate toate mutațiile variantelor anterioare ale SARS-CoV-2, dar a fost adăugată o „inserție de trei aminoacizi”, a căror apariție este imposibilă în mod natural. A rezultat, spune el, o „tulpină super-atenuată”, dar care se răspândește totuși cu o viteză mult mai mare decât „delta” și poate „ocoli” vaccinurile. Cu toate acestea, până în prezent ”omicron” nu provoacă urmări grave.
"El poate infecta destul de multe persoane care au fost deja vaccinate. Însă boala la ele decurge într-o formă ușoară. Nici printre cei nevaccinați nu se înregistrează cazuri foarte severe. Adică se pare că aceasta este o tulpină care se răspândește foarte repede și este suportată ușor. Acesta este un lucru foarte bun", - consideră Chumakov.

”Omicron”

La sfârșitul lunii noiembrie, oamenii de știință au comunicat despre apariția în Botswana și Africa de Sud a tulpinii de coronavirus B.1.1.529, care conține 32 de mutații în proteina S, necesară agentului patogen ca să infecteze celulele. Specialiștii presupun că B.1.1.529 s-a dezvoltat inițial la o persoană imunocompromisă - probabil o persoană cu SIDA sau HIV.
În cadrul unei ședințe de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tulpina B.1.1.529 ca fiind „îngrijorătoare” și a numit-o „omicron” - a 15-a literă a alfabetului grec. Uniunea Europeană și multe alte țări au impus interdicții de intrare pentru unele state africane. Oamenii de știință consideră că se pot infecta și persoanele vindecate sau vaccinate. Simptomele variază de la oboseală la dureri de cap și dureri musculare. În același timp, după cum a menționat directorul Centrului Gamaleia Alexander Ghințburg, cei vaccinați suportă o formă ușoară a bolii.
Actualmente, în mai multe țări ale lunii este dominantă tulpina delta B.1.617.2, descoperită pentru prima dată în India anul trecut, dar oamenii de știință admit că aceasta va fi înlocuită de ”omicron”. Potrivit ultimelor date, cazuri de infectare cu ”omicron” au fost înregistrate în cel puțin 70 de state.
Ambulanțe - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Coronavirus
Țara care înregistrează primul deces din lume provocat de tulpina omicron
Fluxul de știri
0