Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu: Moldova va face rezerve de gaz în România sau Ucraina

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Abonare
Republica Moldova va face în fiecare an rezerve de 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe care le va depozita fie în România, fie Ucraina.
Declarațiaz a fost făcută de ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, andrei Spînu, într-o emisiune la un post local de televiziune.
Andrei Spînu a precizat că în curând stocarea rezervelor de gaze naturale va deveni o obligativitate pentru autoritățile din țara noastră, dat fiind că acest lcuru va fi prevăzut de legea gazelor care urmează să fie adoptată de Parlament.
“În legea gazelor pe care o promovăm acum și este în avizare și cred că în curând va merge în Parlament, punem obligația ca să se facă aceste rezerve de gaze de stat pe minimum două luni de iarnă. Respectiv odată ce avem acest angajament sau această componentă în legislație, această rezervă va trebui să fie. Vreo 300 de milioane de metri cubi – acesta va fi obiectivul nostru”.
Întrebat fiind unde se vor depozita aceste rezerve, Spînu a spus în țările vecine.
“Pentru că ne interesează ca aceste stocuri să fie cât mai aproape de Moldova și să nu fie cumva anumite situații de periclitare, vom insista ca în lege să fie prevăzut că stocurile se fac în vecinătatea Moldovei, adică în țările de frontieră. Asta ar însemna că vom putea face rezerve în Ucraina sau în România”, a declarat Spînu.
El a precizat că joi merge în România unde, între alte subiecte, va discuta rezervarea de capacități pentru rezervele de gaze pentru Moldova. Tot acolo el a mai precizat că ambii vecini, cu care avem relații foarte bune, adică atât România, cât și Ucraina, sunt dispuși să ne ofere aceste capacități de rezervare a gazului.
Fluxul de știri
0