Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinii: Ce se va întâmpla cu Legea Procuraturii, după avizul negativ venit de la Veneția

Abonare
Comisia de la Veneția a criticat o serie de modificări operate la Legea Procuraturii și a venit cu mai multe recomandări pe care le consider importante.
Potrivit experților Comisiei de la Veneția, procedura de evaluare a procurorului general trebuie revăzută substanțial, procurorul general trebuie reîncadrat în Consiliul Superior al Procurorilor, iar procedura de numire a componenței CSP ar trebui reglementată în Constituție sau, cel puțin, pentru astfel de modificări în legislație să fie necesară o majoritate calificată de voturi.
Experții comisiei au constatat că modificările aduse Legii Procuraturii au fost adoptate fără a fi supuse dezbaterilor publice cuvenite. În ultima perioadă componența CSP a fost modificată de două ori, iar acest lucru lasă loc pentru suspiciuni că fiecare majoritate parlamentară respectivă a încercat să schimbe raportul de forță în Procuratură în interesele proprii.
Totodată, Comisia a constatat că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic acut între majoritatea parlamentară și procurorul general.
Discutăm subiectul în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” cu expertul în drept constituțional Todor Cârnaț, avocatul procurorului general suspendat, Iurie Mărgineanu și deputatul PSRM Vasile Bolea.
Fluxul de știri
0