Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Drama locatarilor casei ce se năruie în Hâncești: Și autoritățile s-au lepădat de ei

Abonare
După cinci luni în care au urmărit cu disperare cum li se ruinează locuințele, locatarii blocului avariat din Hâncești au ajuns la capătul răbdării. Ei spun că autoritățile nu întreprind nimic și că au rămas pe drumuri în plină iarnă. Ei sunt gata să iasă la proteste.
Fisurile blocului avariat din Hâncești au ajuns la dimensiuni gigantice, astfel încât chiar și un pumn de bărbat poate liber să pătrundă în ele. Acesta este bilanțul dezastruos al timpului care s-a scurs de când echipa Sputnik Moldova a realizat primul subiect despre drama prin care trec cele peste 40 de familii. Adică din luna septembrie.
Dacă acum câteva luni oamenii se încumetau să locuiască în clădirea avariată, acum majoritatea au ales să se mute pentru a evita o nenorocire. Dar nu toți au posibilitatea să plătească chiria, așa că unii continuă să-și riște viața locuind în propriile apartamente. Au încercat cum au putut să astupe fisurile cu forțele proprii.
Locatarii spun că se tem să rămână pe drumuri, dar și mai mult se tem pentru viața lor și a familiei lor.
Autoritățile par să fi uitat de problemă. Deși au trecut cinci luni de la apariția primelor crăpături, comisia responsabilă de evaluarea blocului așa și nu a venit cu un verdict.

Ce spune primarul municipiului Hâncești despre blocul avariat

La începutul săptămânii, câțiva locatari ai blocului avariat din Hâncești au ieșit în fața Primăriei pentru a-i cere socoteala primarului și pentru a-l întreba de ce nu se mișcă lucrurile din loc și cât timp vor mai trăi cu frica în sân. Alexandru Botnari a ieșit în fața locatarilor.
Acesta le-a explicat că decizia finală nu se ia de către Primărie sau de Consiliul raional, ci de Comisia responsabilă de evaluarea blocului, care se subordonează Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În context, primarul le-a spun locatarilor că va mai trimite o solicitare către Comisie pentru a vedea care va fi soarta blocului.
Acest lucru însă nu i-a consolat pe oameni, care au atras atenția că în plină iarnă sunt purtați pe drumuri și nu au acoperiș deasupra capului. Potrivit locatarilor, dacă în scurt timp ei nu vor avea un răspuns cu privire la soarta blocului, atunci vor ieși să protesteze la Guvern sau chiar la Președinție.
Ei spun că până acum nimeni nu le-a oferit nicio mână de ajutor, asta deși aceștia au depus cereri la Primărie pentru a li se acorda un suport material. Oamenii cer implicarea autorităților centrale pentru a soluționa cât mai curând problema și pentru a putea dormi liniștit în propriile locuințe.

Cum comentează situația Ministerul Infrastructurii

Am încercat să obținem o reacție de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în subordinea căruia se află Comisia care a evaluat blocul avariat, dar atât purtătorul de cuvânt al ministerului, cât și consiliera ministrului, Alina Merlici, a declarat pentru Sputnik Moldova că încă se lucrează la acest subiect și că imediat ce va fi un răspuns din partea colegilor din departamentul responsabil, atunci vor veni cu un răspuns oficial în acest sens.
Amintim că la începutul lunii august, după ploile abundente, pereții din blocul din Hâncești s-au împânzit cu fisuri, care au devenit din ce în ce mai mari. Anterior, atât locatarii blocului, cât și un expert tehnic, au menționat că totul ar fi început după ce un agent economic din preajmă ar fi spart țeava de canalizare în timpul unor săpături. La mai bine de un an de atunci, pământul din preajmă s-a surpat, iar apa a spălat totul în cale și clădirea ar fi cedat.
Fluxul de știri
0