Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Alertă de tsunami după un cutremur de 7,3 în Indonezia

© Sputnik / Miroslav Rotaricutremur
cutremur - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Abonare
Un cutremur puternic de 7,3 grade a lovit în largul coastei insulei Flores din Indonezia, determinând autoritățile să emită o avertizare de tsunami pentru părți din cea mai mare țară insulară din lume.
Agenția Indoneziană pentru Meteorologie, Climatologie și Geofizică (BMKG) a emis o alertă de tsunami timpurie pentru insulele Flores și Lembata, comunitățile fiind sfătuite să „stea departe de plaje și malurile râurilor” la scurt timp după ce a fost raportat un cutremur cu magnitudinea de de 7,3, marți, în jurul orei 10:20 (ora locală) sau 03:20 (ora GMT).
BMKG a raportat inițial seismul ca fiind un cutremur cu magnitudinea de 7,5, în timp ce Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) a stabilit magnitudinea lui la 7,6 și ulterior a retrogradat-o la 7,3 pe scara Richter.
Sistemul de avertizare pentru tsunami din Pacific, cu sediul în SUA, care a înregistrat cutremurul cu 7,6, a avertizat că valuri de tsunami periculoase sunt „posibile pentru coastele situate la 1000 km de epicentrul cutremurului”. Acesta a adăugat, totuși, că „nicio zonă acoperită de acest mesaj nu pare să fie imediat amenințată”.
Cutremurul a zguduit zona la aproximativ 112 kilometri (70 mile) nord de orașul Maumere, la o adâncime de 18,5 kilometri (11 mile). Maumere este al doilea oraș ca mărime de pe insula Flores și găzduiește aproximativ 85.000 de oameni.
Situată de-a lungul „Celului de foc al Pacificului” – unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice, rezultând majoritatea vulcanilor și cutremurelor din lume – Indoneziei nu-i sunt străine tsunami-uri mortale.
În decembrie 1992, un cutremur sever cu magnitudinea de 7,8 a lovit insula Flores, soldând cu un tsunami și aproximativ 2500 de morți.
Fluxul de știri
0