Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bilanțul oficial al alegerilor în regiunea transnistreană

© Sputnik / Sorokopud JuliaNumărarea voturilor la alegerile din Transnistria
Numărarea voturilor la alegerile din Transnistria - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Abonare
În regiunea transnistreană a fost făcut bilanțul oficial al alegerilor de duminică.
CHIŞINĂU, 13 dec - Sputnik. După examinarea proceselor verbale privind rezultatele votării depuse de comisiile electorale de circumscripții, Comisia Electorală de la Tiraspol a dispus să fie recunoscute valabile alegerile din 12 decembrie 2021 și să fie recunoscut Vadim Krasnoselski în calitate de șef ales al Transnistriei, acesta acumulând 113.620 de voturi, adică 79,42% - mai mult de jumătate din voturile alegătorilor care au luat parte la scrutin.
Decizia privind recunoașterea rezultatelor alegerilor a fost publicată pe site-ul autorității electorale transnistrene.
Comisia a comunicat anterior că Vadim Krasnoselski a obținut 79,4%, oponentul său în alegeri Serghei Pînzari - 11,8%. Nule a fost declarate 8,8% din buletine de vot.
Potrivit ultimelor date, la urne s-au prezentat 143.054 de alegători, sau 35,2%.
Scrutinul a avut loc duminică, 12 decembrie.
Transnistrenii își aleg șeful regiunii la fiecare cinci ani. Alegerile anterioare au avut loc pe 11 decembrie 2016. Victoria a fost obținută din primul tur de actualul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski (62,23% din voturi).
Rivalul său, fostul șef al regiunii transnistrene, Evghenii Șevciuk, și-a asigurat atunci sprijinul a 27,38% dintre alegători. Din 16 decembrie 2016 Krasnoselski deține funcția de lider al Transnistriei.
Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Politică
Krasnoselski: Am ce să-i spun Maiei Sandu
Duminică, 12 decembrie, transnistrenii și-au ales liderul pentru a șaptea oară.
Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, răspunzând unei întrebări despre viitoarele alegeri pentru șefia Transnistriei, a spus că autoritățile moldovenești „consideră aceste alegeri ilegale”, prin urmare, pe malul drept al Nistrului nu există așteptări cu privire la rezultatele lor. Cu toate acestea, Sandu a subliniat că Chișinăul nu refuză dialogul cu Tiraspolul.
Cu o zi înainte de începerea votării, nouă cetățeni ruși, reprezentanți ai organizațiilor publice și de apărare a drepturilor omului, cunoscute în multe țări, nu au fost lăsați să intre în Moldova.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separă de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va alătura României pe valul sentimentelor naționaliste. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.
Fluxul de știri
0