Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anchetarea jafului de la Calea Ferată: autoritățile vor implica specialiști în finanțe

© Sputnik / Mihai CarausTrenuri
Trenuri - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Abonare
Autoritățile continuă să investigheze delapidarea Căii Ferate din Moldova: a fost organizată o întâlnire cu participarea reprezentanților guvernului.
CHIȘINĂU, 13 dec - Sputnik. Specialiști în domeniul finanțelor vor fi implicați în anchetarea delapidării și abuzului la întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” (CFM), a anunțat luni Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.
După cum a menționat instituția, această decizie a fost luată în urma unei întâlniri comune cu reprezentanții guvernului, în cadrul Corpului de Control al Prim-ministrului.
„Urmare a acesteia, în scopul stabilirii cauzelor și condițiilor care au determinat comiterea acestor infracțiuni, a fost dispusă acordarea asistenței la investigarea dosarului de către specialiști din cadrul anumitor instituții abilitate în domeniul financiar, inclusiv Inspecția Financiară și Serviciului Fiscal de Stat”, mențiomnează Procuratura.
Prejudiciul cauzat întreprinderii se ridică la 250 milioane lei. Directorul general al CFM, Oleg Tofilat, a declarat însă anterior că suma ar putea depăși 1,2 miliarde lei.
Anterior o comisie parlamentară specială a analizat situația economico-financiară a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Aceasta a ajuns la concluzia că întreprinderea a ajuns într-o stare deplorabilă, iar de vină este managementul defectuos care a fost aplicat în ultimii ani.
Comisia a precizat că în decurs de zece ani din cadrul CFM au fost delapidate cel puțin 1,5 miliarde de lei, dar suma reală care a fost furată ar fi de fapt mult mai mare decât ceea ce au reușit să afle reprezentanții comisiei de anchetă.
La sfârșitul anului 2020, datoriile la credite ale Căii Ferate a Moldovei se ridicau la 459,4 de milioane de lei, iar cele salariale la - 35,5 de milioane de lei. O cauză a situației financiare slabe a întreprinderii este scăderea bruscă a volumului traficului de mărfuri și pasageri cauzate de pandemia de COVID-19.
Fluxul de știri
0