Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În dimineața zilei, transnistrenii sunt așteptați la secțiile de votare

© Sputnik / Sorokopud JuliaЗдание ЦИК в Приднестровье
Здание ЦИК в Приднестровье - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Abonare
Duminică, 12 decembrie, locuitorii malului stâng al Nistrului participă la alegerile liderului regiunii transnistrene. Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7:00.
CHIȘINĂU, 12 dec - Sputnik. Transnistrenii își aleg liderul pentru a șaptea oară. Doi candidați pretind la postul de șef al regiunii: actualul lider Vadim Krasnoselski și consilierul raional și orășenesc din Grigoriopol Serghei Pînzari.

Pentru alegerea liderului transnistrean vor fi deschise 255 de secții de votare în regiune. Încă două - pentru cetățenii care se află în locuri de ședere temporară.

Din cauza pandemiei de coronavirus, alegerile se vor desfășura cu restricții de carantină: cabine fără perdele, salubritate, dezinfectanți, măști și distanță socială.
Secțiile de votare urmează să fie deschise la ora 7:00. Votarea se va încheia la ora 20:00.
Guvernul de la Chișinău nu recunoaște așa-numitele „alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană care vor avea loc duminică, 12 decembrie. Executivul, prin Biroul Politici de Reintegrare, constată că exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova.
Într-un comunicat de presă emis de Biroul Politici de Reintegrare este precizat că „astfel de ”alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic”.
Autoritățile de la Chișinău subliniază că exercițiul electoral se desfășoară în condiții de nerespectare a standardelor democratice internaționale, cazurilor de suprimare sistemică a libertății de exprimare și a pluralismului de opinii, prezenței unei cenzuri informaționale dure în regiune și altor încălcări ale drepturilor omului.
„Îndemnăm partenerii internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de ”observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor ”alegeri”. Asemenea acțiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”, este precizat în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare.
Anterior, președintele Maia Sandu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că alegerile noului lider al Transnistriei, anunțate drept „prezidențiale” de către administrația de la Tiraspol, sunt ilegale.
Fluxul de știri
0