Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA câștigă apelul pentru extrădarea lui Assange

© AP Photo / Victoria Jones/PA via APCofondatorul WikiLeaks, Julian Assange
Cofondatorul WikiLeaks, Julian Assange - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Abonare
Înalta Curte din Marea Britanie a admis recursul guvernului SUA cu privire la refuzul de a-l extrăda pe cofondatorul WikiLeaks, Julian Assange, deschizând ușa eventualului său proces pe teritoriul american sub acuzația de spionaj.
BRUXELLES, 10 dec – Sputnik. În ianuarie, o instanță districtuală a respins cererea de extrădare din SUA, invocând starea psihică vulnerabilă a lui Julian Assange și posibilitatea ca acesta să-și ia viața dacă va fi supus unor condiții brutale de închisoare în SUA arată RT.
Assange se află în diferite forme de izolare din iunie 2012, când s-a adăpostit la Ambasada Ecuadorului din Londra. I s-a acordat adăpost acolo din cauza unui proces de extrădare în curs de desfășurare la cererea Suediei, care la acel moment căuta să-l investigheze din cauza acuzațiilor că ar fi întreținut relații sexuale cu două femei fără a primi consimțământul acestora de a nu folosi protecția. De atunci, acuzațiile au fost retrase.
Australianul a spus că urmărirea penală de către Suedia a fost o șmecherie menită să-l ducă pe teritoriul suedez, unde să fie supus unei cereri de extrădare din partea SUA. El a încălcat cauțiunea acordată de sistemul de justiție din Marea Britanie după ce s-a refugiat la ambasadă.
După ce un nou guvern a preluat puterea în Ecuador, acesta căutând apoi o apropiere de SUA, situația lui Assange la ambasadă a devenit nesigură. În 2019, poliția metropolitană a fost invitată să-l aresteze. El a fost condamnat pentru ocolirea cauțiunii și a fost ținut la închisoarea de maximă securitate Belmarsh pe durata procesului său de extrădare în SUA.
În timp ce se afla la ambasadă, Assange a fost supus unei supravegheri secrete, care se presupune că au fost efectuate de o firmă de securitate angajată pentru a proteja ambasada și infiltrată de CIA. Se pare că agenția de spionaj americană ar fi avut în vedere răpirea sau chiar asasinarea lui Assange, după ce WikiLeaks a obținut o grămadă de fișiere legate de instrumentele de hacking ale CIA, pe care organizația le-a numit „Vault 7”.
Сторонница Джулиана Ассанжа на митинге против экстрадиции Джулиана Ассанжа в Лондоне, Великобритания - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2021
Internațional
Presa britanică dezvăluie că CIA a vrut să-l asasineze pe Assange
SUA l-au acuzat pe Assange de o serie de infracțiuni legate de comunicările sale cu avertizorii, cel mai important fiind Chelsea Manning, cel care a scurs către WikiLeaks materiale clasificate despre războaiele SUA din Irak și Afganistan. El riscă până la 175 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.
Susținătorii lui Assange spun că el este persecutat pentru că a dezvăluit crimele guvernului SUA și ale aliaților săi și că țările care îl urmăresc descurajează efectiv jurnalismul de investigație la scară globală.
Fluxul de știri
0