Sandu a refuzat să promulge legea care prevede majorarea salariilor judecătorilor CC
17:56 10.12.2021 (actualizat: 18:23 10.12.2021)
© Sputnik / Mihai CarausБрифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
Legea privind legislația bugetar-fiscală pentru 2022 a fost restituită Parlamentului.
CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a promulgat Legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Lege a fost restituită astăzi Parlamentului.
Serviciul de presă al Președinției anunță că decizia a fost luată pe motiv că legea include un amendament, cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale, pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.
Deputații au votat pe 6 decembrie, în lectura a doua, proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2022. Proiectul politicii fiscale și vamale prevede modificarea a 13 acte legislative, inclusiv Codul Fiscal, Legea privind finanțele publice locale, Codul Vamal, Codul Contravențional al Republicii Moldova ș.a.
Prevederile proiectului includ:
Majorarea cuantumului scutirii personale de la 25.200 de lei la 27.000 de lei.
Majorarea cuantumului scutirii personale majore de la 30.000 de lei la 31.500 de lei.
Majorarea cuantumului scutirii majore pentru soț/soție de la 18.900 de lei la 19.800 de lei.
Dublarea cuantumului scutirii pentru persoanele întreținute de la 4500 de lei la 9000 de lei.
Majorarea cuantumului scutirii pentru persoanele întreținute majore de la 18.900 de lei la 19.800 de lei.
Totodată, este majorată cota impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile de la jocurile de noroc de la 12% la 18%.
La fel, după aprobarea a două amendamente la Proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar-fiscale și la Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022, judecătorilor Curții Constituționale urma să le fie majorate salariile. Magistrații CC urmau să fie remunerați lunar cu peste 80 de mii de lei, față de peste 31 de mii de lei cât primesc în prezent.
Deputații PAS, inclusiv președintele Parlamentului, Igor Grosu, au precizat că majorarea salariilor ar fi o metodă de a păstra independența și integritatea acestora în procesul de luare a deciziilor. Și premierul Natalia Gavrilița a venit în apărarea magistraților menționând că „salariile acestora sunt justificate”.
Inițiativa a fost însă dur criticată de opoziția parlamentară, de unele partide extraparlamentare, dar și de societatea civilă.