Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe îi dă replică Mariei Zaharova

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe, Daniel Vodă, a comentat declarațiile reprezentantului oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.
CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, i-a dat o replică reprezentantului oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
Asta în contextul în care joi Maria Zaharova a comentat raportul Centrului pentru Jurnalism Independent din Moldova, care timp de 10 zile a monitorizat mai multe posturi TV rusești și a ajuns la concluzia că conținutul acestora „nu contribuie la formarea unor opinii corecte".
”Considerăm contraproductive referințele neprietenoase în adresa organizațiilor non-guvernamentale din domeniul media din Republica Moldova, în special în adresa celor care au promovat consecvent independența presei ca pilon de bază al unei democrații veritabile, au asigurat libertatea de gândire și exprimare și au contribuit la formarea unei societăți informate și responsabile față de viitorul propriu”, a scris Daniel Vodă.
Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a ieșit ieri într-un briefing de presă cu mai multe declarații legate de raportul CJI.
"Urmărim cu atenție situația cu mass-media rusești în general în întreaga lume și, în special, în Republica Moldova. Nici raportul menționat nu a trecut neobservat de noi", a spus Zaharova.
Ea a atras atenția asupra faptului că acest raport a apărut la exact un an după ce Parlamentul Republicii Moldova a modificat Codul Audiovizualului și a restabilit dreptul de retransmitere a programelor informative și analitice din Rusia.
„Atunci noi am salutat, după cum vă amintiți, această decizie. Ea răspunde intereselor cetățenilor vorbitori de limbă rusă. Permiteți-mi să vă reamintesc că limba rusă în Moldova este folosită mai mult sau mai puțin de 80% din populație. Din păcate, reluarea difuzării acestor programe nu a fost, se pare, pe placul tuturor. Probabil din această cauză a apărut studiul respectiv", a spus reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei.
Potrivit Mariei Zaharova, Centrul pentru Jurnalism Independent, care l-a elaborat, se poziționează ca un ONG apolitic, dar, în același timp, nu își ascunde legăturile directe cu Statele Unite, Marea Britanie și Suedia.
Autorii raportului, după cum afirmă Zaharova, au monitorizat trei posturi rusești: „Primul în Moldova”, „NTV Moldova” și „RTR Moldova” și au concluzionat că conținutul acestora „nu contribuie la formarea unor opinii corecte”.
Ea a atras atenția că orice locuitor al Moldovei care a urmărit cel puțin o dată posturile rusești poate înțelege că concluziile făcute în raport nu au nicio legătură cu realitatea.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой  - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Rusia
Zaharova: sperăm că autoritățile moldovenești vor continua să garanteze libertatea presei
Fluxul de știri
0