Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Votat în prima lectură: Mai mulți deținuți vor reveni la libertate

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaDosar penal, verdict, cătușe, gratii
Dosar penal, verdict, cătușe, gratii - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Abonare
Deputații au votat astăzi pentru amnistierea a peste 1700 de deținuți din penitenciarele.
CHIȘINĂU, 9 dec - Sputnik. Aproximativ 1 727 de deținuți vor cădea sub incidența actului de amnistie. 73 de deputați au votat în prima lectură Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
Astfel, 67 de deținuți vor fi pasibili eliberării imediate, iar în privința a 1650 ar putea fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului.
Potrivit raportului Comisiei juridice, numiri și imunități, proiectul de lege urmărește reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate, prevenirea și repararea prejudiciului suportat din cauza condițiilor rele de detenție.
Totodată, prin prezenta lege se încearcă depopularea instituțiilor de detenție, precum și descărcarea procuraturii și instanțelor de judecată de cauze penale care trebuie examinate sau soluționate.
Articolul 10 al prezentei legi spune că prevederile se aplică persoanelor care cad sub incidența normelor Codului Penal nr. 985/2002 sau ale Codului Penal aprobat prin Legea R.S.S. Moldovenești din 24 martie 1961, inclusiv celor condamnate de instanțele de judecată ale Republicii Moldova, indiferent de locul de executare a pedepsei, și persoanelor condamnate de instanțele de judecată ale altor state, care execută pedeapsa în Republica Moldova.
Cameră de închisoare - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Politică
1 723 de deținuți vor fi "iertați": Guvernul a dat aviz pozitiv pentru amnistierea lor
În cazul în care persoana condamnată de instanța de judecată a Republicii Moldova execută pedeapsa pe teritoriul unui alt stat, Ministerul Justiției, conform prevederilor tratatului internațional la care Republica Moldova este parte, asigură informarea organului competent din statul executării hotărârii despre adoptarea actului de amnistie și solicită acestuia materialele necesare soluționării aplicării amnistiei.
În temeiul materialelor obținute, Administrația Națională a Penitenciarelor înaintează instanței de judecată competente un demers în care îi solicită să se pronunțe asupra aplicării sau neaplicării actului de amnistie.
Trebuie precizat că prin reglementările proiectului de Lege se propun proceduri noi de selectare a beneficiarilor prezentei legi, care vor fi aplicate condiționat doar unor anumite categorii de persoane.
Pentru lectura a doua vor fi examinate amendamentele deputaților, propunerile comisiilor permanente, obiecțiile de ordin tehnico-legislativ a Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, dar și avizele instituțiilor interesate.
Исправительное учреждение - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Societate
Revoltă la penitenciarul Lipcani: Mai mulți deținuți au dat foc la închisoare
Fluxul de știri
0