Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cum ar putea pedepsi Occidentul Rusia pentru invadarea Ucrainei

© Sputnik / Alexey Maishev / Accesați arhiva multimediaКомплексная реставрация Большого Каменного моста
Комплексная реставрация Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Abonare
Care ar fi sancțiunile dure pe care le-ar aplica Occidentul dacă Rusia ar invada Ucraina, potrivit agenției americane de presă Bloomberg.
BUCUREŞTI, 8 dec – Sputnik, Doina Crainic. Dacă Moscova va ordona o invazie a Ucrainei, UE și SUA ar lua în considerare sancțiuni dure care ar viza marile bănci rusești și capacitatea Moscovei de a converti ruble în valută străină, scrie agenția americană de presă Bloomberg.
Într-un articol publicat marți, agenția, citând surse anonime, a sugerat că țările occidentale ar putea viza Fondul rus de investiții directe (RDIF), fondul suveran de avere al Moscovei, și ar putea încerca să facă dificil pentru investitori să cumpere datoria rusească pe piața secundară.
Bloomberg mai susţine că oficialii americani ar lua în calcul chiar deconectarea țării de la rețeaua bancară SWIFT. Aceasta ar fi, de departe, cea mai dură sancțiune impusă vreodată Rusiei și ar afecta în mod semnificativ viața cetățenilor de rând.
În urma sugestiilor apărute cu privire la posibilele sancțiuni împotriva Moscovei, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a criticat aceste relatări, spunând că sunt o „continuare a isteriei informaționale”, respingându-le în totalitate.
Şi deputatul rus Anatoli Aksakov, de la partidul de opoziție „Rusia Echitabilă – Pentru Adevăr” a criticat raportul și a sugerat că poate fi promovat în mass-media „pentru a influența activitatea instituțiilor financiare”.
„[Un atac] nu se va întâmpla. Nu mai este nimic de adăugat cu privire la asta. Dacă ar vrea să provoace un atac, ar fi diferit. În rest, nu mai este nimic de discutat”, a spus Aksakov, citat de RT.
Raportul cu privire la posibilele sancțiuni a apărut cu mai puțin de 24 de ore înainte de discuţia aşteptată între președintele american Joe Biden şi omologul său rus prin videoconferinţă. Se aşteaptă ca cei doi preşedinţi să abordeze o serie de subiecte, printre care stabilitatea strategică, problemele cibernetice și regionale. Potrivit Casei Albe, Biden va aduce în discuție și situația actuală de la granița dintre Rusia și Ucraina.
În ultimele săptămâni, mai multe organizații media americane au sugerat că Rusia plănuiește o invazie militară în Ucraina, citând adesea surse anonime. Kremlinul a negat orice intenție de invazie, afirmând că orice mișcare a trupelor este o chestiune internă, care nu trebuie să preocupe nicio altă țară.
Переговоры президента РФ В. Путина и президента США Дж. Байдена - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2021
Rusia
Negocierile dintre Putin și Biden s-au încheiat, au durat două ore
Fluxul de știri
0