Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Pandemia bate în retragere: Codul Portocaliu de pericol a fost anulat

© Sputnik / Denis Abramov / Trecere la banca de fotografiiCOVID-19
COVID-19 - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În aceste momente în țară este valabil doar codul „galben” și ”verde” de alertă epidemiologică.
CHIȘINĂU, 6 dec - Sputnik. Toate raionale din țară au ieșit de sub „codul portocaliu” de pericol epidemiologic. În aceste momente în țară este valabil doar codul „galben” și ”verde”. Datele au fost prezentate de Agenția Națională Pentru Sănătate Publică, care în fiecare săptămână determină nivelul de pericol epidemiologic.
Săptămâna trecută erau sub ”cod portocaliu” municipiul Chișinău și Bălți, dar și raioanele Dondușeni și Basarabeasca.
De la începutul acestei săptămâni, „codul galben” a fost instituit în municipiile Chișinău și Bălți, precum și în raioanele Anenii Noi, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Dondușeni, Florești, Glodeni, Ialoveni, Ocnița, Orhei, Șoldănești, dar și în raioanele Soroca și Ungheni.
Toate celelalte raioane sunt în zona „verde”.
Până în prezent, „codul roșu” de pericol epidemiologic rămâne doar în regiunea Transnistreană, unde încă nu au fost actualizate datele.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis în septembrie să implementeze noi măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, care sunt aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate. Astfel:
”Cod verde” este stabilit cânt sunt mai puțin de 50 de cazuri la 100 de mii de populație.
”Cod galben” este stabilit cânt sunt între 50-99 de cazuri la 100 de mii de populație.
”Cod portocaliu” este stabilit cânt sunt între100-249 de cazuri la 100 de mii de populație.
”Cod roșu” este stabilit cânt sunt mai mult de 250 de cazuri la 100 de mii de populație.

Ce prevede ”Codul galben” de alertă epidemiologică.

1. Instituțiile de învățământ vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor.
2. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare.
3. Este interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament.
4. Pragul de alertă galben prevede câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin 4 metri pătrați, fie participarea a maxim 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19.
5. Persoanele care merg la cinematografe, săli de concerte în spații închise și deschise, cluburile de noapte sau a festivaluri, vor trebui să prezinte certificatul COVID-19.
6. Zonele de agrement și parcurile de distracție își vor organiza activitatea, cu asigurarea unei suprafețe, în spațiul destinat vizitatorilor/clienților, de cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare vizitator.
7. Centrele de sport își vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 4 metri pătrați pentru fiecare persoană sau la capacitate maximă, dacă toți clienții prezintă la intrarea în unitate certificatul COVID-19.
8. Evenimentele sportive vor fi organizate cu participarea spectatorilor până la 50 la sută din capacitatea maximă s spațiului, atât în interior, cât și în exterior, sau la capacitate de 75 la sută, cu obligația ca toți spectatorii să prezinte la intrarea în spațiul unde se desfășoară activitatea certificatul COVID-19.
9. Întrunirile științifice, conferințele, seminarele sau alte evenimente similare vor fi organizate cu participarea a cel mult 150 de persoane în spații interioare sau 200 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, sau cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, fără limitarea numărului de participanți, cu obligația ca toți participanții să prezinte certificatul COVID-19.
Fluxul de știri
0