Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Companiile de asigurări nu vor putea acorda împrumuturi persoanelor terțe

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Abonare
Companiile de asigurări și reasigurări nu vor putea acorda împrumuturi cu dobândă din mijloacele bănești disponibile. Parlamentarii au votat în prima lectură un proiect de modificare a Legii cu privire la Asigurări.
CHIŞINĂU, 6 dec - Sputnik. Legea ar urma să intre în vigoare în termen de 1 lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, adică după ce proiectul de lege va fi votat în lectura a doua. După care, Comisia Națională a Pieței Financiare ar urma să-și aducă actele normative în concordanță cu prevederile noii legi.
Potrivit unui comunicat de presă al Legislativului, autorii inițiativei legislative argumentează necesitatea operării modificărilor prin existența riscurilor la care sunt expuși asiguratorii sau reasiguratorii acordând împrumuturi negarantate cu valori mari. În special, se invocă indisponibilizarea echivalentelor de numerar destinate onorării obligațiilor față de asigurați, dar și riscurile suplimentare de nerambursare sau rambursare tardivă a fondurilor împrumutate.
Mai mult, în contextul crizei pandemice de COVID-19, companiile de asigurări se confruntă cu întârzierea încasării primelor de asigurare de la asigurați, devieri de la dezvoltarea normală a portofoliului de asigurări și dificultăți de plată cu alți parteneri ai activității operaționale, menționează deputații.
Astfel, se constată că nu este rezonabilă stimularea acordării de împrumuturi de către asigurători în lipsa estimării riscului de indisponibilizare a mijloacelor bănești împrumutate.
Fluxul de știri
0