Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În Moldova va fi creat Inspectoratul Social de Stat: Ce intră în competența lui

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 21 октября 2021
Заседание парламента Молдовы 21 октября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Abonare
Legislativul a aprobat instituirea Inspectoratului Social de Stat. Proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură cu 56 de voturi.
CHIȘINĂU, 6 dec - Sputnik. În Moldova urmează să fie creat Inspectoratul Social de Stat. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de aleșii poporului. Astfel, cadrul normativ care reglementează sistemul inspecției și controlului de stat în domeniul asistenței sociale va fi revizuit.

”Documentul prevede instituirea Inspectoratului Social de Stat (în prezent Inspecția Socială), autoritate din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, competența căruia va fi efectuarea controlului de stat în domeniul asistenței sociale: constatarea contravențiilor, întocmirea proceselor verbale și aplicarea sancțiunilor contravenționale”, este specificat într-un comunicat de presă emis de Parlament.

Se propun modificări la Legea Asistenței Sociale, Legea cu privire la Ajutorul Social, Legea cu privire la Serviciile Sociale și Codul Contravențional.
Totodată, va fi completat Codul Contravențional cu unele prevederi ce vor stabili sancțiuni pentru încălcarea regulilor privind acordarea asistenței sociale.
Proiectul a fost elaborat urmare a constatărilor efectuate de Comisia protecție socială, sănătate și familie în cadrul vizitei de lucru la Inspecția Socială și examinării rapoartelor de activitate ale acesteia.
În anul 2020, rata de depistare a cererilor cu încălcări, privind acordarea ajutorului social, a constituit în mediu 95,6%, iar ponderea cererilor cu încălcări generatoare de plăți necuvenite a constituit 60,2%. Proiectul de lege urmează a fi aprobat și în lectura a doua.
Fluxul de știri
0