Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vecinii fac gălăgie? În ce situații ai dreptul să chemi poliția - jurist

© CC0 / WokandapixGălăgie
Gălăgie - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2021
Abonare
Majoritatea oamenilor au fost deranjați cel puțin o dată în viață de vecinii care nu știu de regula bunului simț și fac zgomot chiar și toiul nopții, când trebuie să fie păstrată liniștea. Cum putem proceda în astfel de situații - am aflat de la avocatul Boris Druță.
CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Potrivit legislației, zgomotul produs de la ora 22:00 până la ora 07:00 se consideră tulburare a liniștii publice și se pedepsește prin lege. Avocatul Boris Druță a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova cum se poate acționa pentru a-i determina pe vecinii buclucași să-și schimbe comportamentul.
„Vecinul care se simte lezat este în drept să apeleze la poliție. Polițistul de sector vine și confirmă faptul, face proces verbal și se emite o decizie pentru a fi sancționat fie cu amendă, fie cu muncă neremunerată în folosul comunității.
Dacă ei nu îndeplinesc aceste munci, biroul de probațiune are dreptul să se adreseze în judecată ca să înlocuiască orele neîndeplinite de muncă neremunerată în privațiune de libertate”, a declarat Boris Druță.
Totuși, înainte să fie chemată poliția, este indicat să se încerce soluționarea problemei pe cale amiabilă.
„Cei care trăiesc la bloc nu știu că după ora 10:00, chiar dacă are copii, trebuie să-i împace, să nu le dea voie să se plimbe prin casă cu trotinetele, fiindcă izolația nu este perfectă și atunci face mare disconfort. În cel mai bun caz eu spun să se hotărască un litigiu pe cale amiabilă. Să găsească un numitor comun. Undeva să cedeze, undeva să se conformeze, pentru că, vrei nu vrei, tu trebuie să trăiești cu vecinul în relații bune”, a explicat avocatul.
Tulburarea liniștii constituie o contravenție ce atentează la ordinea publică și la securitatea publică, normă care este reglementată de prevederile art. 357 din Codul Contravențional al Republicii Moldova și se sancționează cu amendă de la 750 la 1600 de lei, aplicată persoanei fizice, sau cu amendă de la 5000 la 7500 de lei, aplicată persoanei juridice.
Fluxul de știri
0