Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

O nouă bombă atomică pentru Apărarea americană

© Photo : U.S. D.O.D. (SSGT Phil Schmitten)Bomba atomică B61
Bomba atomică B61 - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2021
Abonare
Washingtonul tocmai a fabricat prima copie a bombei atomice modernizate B61-12, menită să înlocuiască modelele aflate în serviciu de mai bine de 50 de ani.
BUCUREŞTI, 4 dec – Sputnik, Doina Crainic. După nouă ani de proiectare, dezvoltare și testare, Administrația Națională de Securitate Nucleară (NNSA) din SUA, agenția federală americană responsabilă cu securitatea nucleară, tocmai a anunțat asamblarea primei sale bombe nucleare B61-12. O modernizare care îi prelungește durata de viață cu peste 20 de ani.
„Prin acest program, livrăm Departamentului Apărării un sistem care îmbunătățește acuratețea și performanța fără a modifica caracteristicile militare, sporind, în același timp, siguranța, securitatea și fiabilitatea”, a afirmat administratorul NNSA Jill Hruby, într-un comunicat de presă din 2 decembrie, citat de Sputnik France.
B61-12 poate fi utilizată în modul de cădere liberă sau în modul ghidat. Această nouă versiune este menită să înlocuiască bombele B61 care sunt în serviciu de mai bine de 50 de ani, atât în bazele Forțelor Aeriene ale SUA, cât și în cele ale NATO. Producția la scară largă ar urma să înceapă în mai 2022 și se aşteaptă să se încheie în 2026, mai precizează documentul.

Armă pentru NATO

Potrivit Arms Control Association, în septembrie au fost efectuate teste cu avioane de vânătoare americane F35 pentru a asigura compatibilitatea acestora cu această nouă armă nucleară, model de avion achiziționat deja de mai mulți membri NATO. De asemenea, ar trebui să poată fi transportată de bombardiere strategice B-2 și de viitoarele modele de avioane de luptă americane.
Cu această bombă de nouă generație ar trebui, așadar, să se doteze membrii europeni ai NATO în următorii ani. „Combinația dintre F-35A și B61-12 reprezintă o îmbunătățire semnificativă a capacității militare a sistemului de aeronave cu capacitate dublă al NATO în Europa”, a declarat expertul în arsenal nuclear Hans Kristensen pentru Federația Oamenilor de Știință Americani.
În cadrul exercițiilor de descurajare nucleară ale Alianței efectuate în sudul Europei în octombrie, secretarul general Jens Stoltenberg a reamintit că „obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare”, afirmând totuși că „o lume în care Rusia, China și alte țări precum Coreea de Nord deţin arme nucleare”, iar NATO nu, nu este o lume mai sigură”.
Военные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Editoriale
NATO, la răscruce: Țările Baltice, dispuse să găzduiască armele nucleare ale SUA?
Fluxul de știri
0