Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Restricționare mass-mediei din Rusia în Moldova ar putea să afecteze dialogul bilateral

© Sputnik / Mihai CarausPresa
Presa - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Abonare
Un senator rus a declarat că posibila restricționare a activității mass-mediei din Rusia în Moldova ar putea să afecteze dialogul bilateral dintre cele două țări.
Un senatorul rus a comentat declarațiile Maiei Sandu privind “prezența programelor cu mesaje propagandistice din Federația Rusă retransmise prin intermediul anumitor posturi de televiziune din Republica Moldova”.
Încercare de a bloca activitatea posturilor de televiziune ruse în Moldova poate afecta negativ relațiile moldo-ruse, a spus Serghei Țekov, membru al comitetului internațional al Consiliului Federației, transmite RIA Novosti.
Replica vine după ce Maia Sandu și-a exprimat speranța, la pun post de televiziune, că noul Consiliu al Audiovizualului nu va admite ca propaganda din Rusia și din alte țări se fie difuzată în țara noastră. Și asta după ce Centrul pentru Jurnalism Independent a constat prezența “programelor cu mesaje propagandistice din Federația Rusă retransmise prin intermediul anumitor posturi de televiziune din Republica Moldova”, care ar constitui un pericol pentru țara noastră.
„În Moldova se încearcă blocarea activității posturilor de televiziune ruse, să se revizuiască legea anulată anterior cu privire la interzicerea emisiei de televiziune care vine din Federația Rusă”, a declarat vineri senatorul Serghei Țekov, fiind citat de RIA Novosti.
Potrivit acestuia, dacă se vor lua astfel de decizii, acest lucru „ar putea duce la o deteriorare a relațiilor dintre țări”.
Senatorul și-a exprimat nedumerirea față de faptul că posturile TV rusești fac „propaganda”, în timp ce canalele TV americane și europene - nu.
"Asta este democrația lor. Sunt lucruri revoltătoare, nu permit oamenilor să audă puncte de vedere diferite care nu vin de la ei. Obscurantismul înaintează asupra Moldovei", a subliniat politicianul, citează agenția.
Cel mai mult vorbesc despre interzicerea libertății cuvântului cei care pledează chipurile pentru democrație, a menționat Țekov. De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că pretențiile asupra activităților presei ruse există în Uniunea Europeană și în acele țări care sunt orientate spre aceasta.
„În afara UE, există diferite puncte de vedere, schimburi de opinii, iar cei care participă la ele sunt adepții valorilor adevărate”, a adăugat el.
În opinia sa, poporul Republicii Moldova ar trebui să reacționeze la posibila blocare a posturilor TV rusești și să spună: nu, vrem să auzim puncte de vedere diferite.
Amintim că fiind întrebată în cadrul unei emisiuni pa un post de televiziune cum poate fi soluționată problema “prezența programelor cu mesaje propagandistice din Federația Rusă retransmise prin intermediul anumitor posturi de televiziune din Republica Moldova”, Maia Sandu a făcut următoarea declarație:
„O să avem în curând o nouă componență a Consiliului Audiovizualului, care are anumite instrumente în lege și care trebuie să nu admită propaganda, falsurile și alte încălcări care sunt prescrise în legislația actuală. Îmi pun toate speranțele că acest Consiliu al Audiovizualului se va dovedi obiectiv și eficient. Noi acum începem să lucrăm pe reforma sistemului de securitate în Republica Moldova, care presupune o abordare cuprinzătoare pe toate elementele de riscuri la adresa securității statului, inclusiv pe securitatea cibernetică și alte elemente care au fost total ignorate”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Fluxul de știri
0