Пресс-центр Спутник - Sputnik Moldova, 1920
Centrul de presă
Centrul de presă Sputnik Moldova este o platformă pentru dezbateri pe teme de actualitate, desfășurate în format de conferință sau videoconferință

Cum va fi anul agricol 2022: Experții bat alarma

© Photo : Miroslav RotariGrâu
Grâu - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Abonare
Recolta de cereale de anul viitor ar putea fi compromisă.
CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Lipsa de precipitații din ultima vreme ar putea compromite recolta de cereale de anul viitor. Declarațiile au fost făcute de invitații ediției din 3 decembrie a „#SputnikTalk”, din cadrul Centrului de presă al Agenției de Presă și Radio Sputnik Moldova. Aceștia au discutat despre insuficiența precipitațiilor din ultimele două luni și au făcut o analiză comparativă cu anii precedenți.
Șeful Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat Ghenadie Roșca a menționat că anul acesta a fost înregistrat un deficit de precipitații.

”Pentru sezonul acesta noi am avut precipitații între 15-40 de litri pe metrul pătrat ceea ce este foarte puțin. În 2011 a fost o situație mai critică (raportat la tot anul - n.n.), am avut între 35-70 de litri pe metrul pătrat, ceea ce la fel este insuficient. Numai că în 2011 temperaturile erau mai ridicate. Anul acesta au fost o situație mai benefică pentru că totuși ploile din vară au mai salvat situația la nivelul solului” a precizat Ghenadie Roșca.

Expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a menționat că în această toamnă au fost semănate cu cereale în jur de 180 de mii de hectare. Expertul mai precizează că lipsa de precipitații va afecta mult aceste culturi. Astfel, anul viitor s-ar putea ca aproape jumătate din roadă să fie compromisă.

”Multă lume a pus grâul în pământ așteptând că o să fie umiditate și atunci grâul a intrat în perioadă de repaus, în perioada de iarnă fără a fi înfrățire. Asta este un risc de calitate”, a precizat Iurie Ușurelu.

Anterior, ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a constata că în anii precedenți se însămânțau cu grâu de toamnă peste 300 de mii de hectare, însă în acest an au fost însămânțate doar aproape 200 de mii de hectare.
Fluxul de știri
0