Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Schema criminală prin care zeci de mașini furate din UE erau introduse în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausГород Кишинёв
Город Кишинёв - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2021
Abonare
Polițiștii și procurorii din Republica Moldova au depistat și ridicat încă șase automobile care ar fi fost furate de pe teritoriul UE.
CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Alte șase mașini care ar fi fost furate de pe teritoriul Uniunii Europene au fost depistate în Republica Moldova. Este vorba despre un BNW X6, două Toyota Auris, un Nissan Qashqai și două Nissan X-Trail.
Acțiunea a avut loc în cadrul cooperării autorităților de aplicare a legii din Republica Moldova, România, Franța, Germania, Ungaria, sub egida Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC), în perioada lunilor martie – decembrie 2021.
”Ca urmare a măsurilor de urmărire penală și speciale de investigații, în cadrul Operațiunii internaționale ”NETWORK”, au fost identificate alte mijloace de transport în privința cărora persistă bănuiala rezonabilă că au fost sustrase de pe teritoriul țărilor Uniunii Europene”, este menționat în comunicatul emis de Poliție.
În cadrul documentării, oamenii legii au stabilit că, după ce erau furate, mijloacelor de transport le erau modificate elementele de identificare a caroseriei (VIN codul). Ulterior, mașinile erau introduse în țară prin contrabandă, iar la traversarea frontierei de stat erau plasate plăcuțe de înmatriculare clonate de pe alte automobile înregistrate în mod oficial, astfel, fiind perfectate acte false pentru plăcuțele de înmatriculare clonate. Apoi, automobilele erau înmatriculate în baza actelor europene obținute în mod fraudulos și expuse spre vânzare pe piața auto din țară pe diferite căi.
Potrivit Poliției, până în prezent în cadrul operațiunii internaționale au fost identificate și ridicate circa 38 de automobile procurate, cumpărătorilor fiindu-le cauzate daune materiale în proporții deosebit de mari. Aceștia s-au pomenit că vehiculele despre care credeau că le deţin legal sunt de fapt furate. Astfel, a fost cauzat un prejudiciu material în sumă totală de circa 15 milioane de lei.
Actualmente, oamenii legii continuă investigațiile în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.
Fluxul de știri
0