Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ce se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină în Moldova

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaStație de alimentare cu combustibil
Stație de alimentare cu combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2021
Abonare
După ce am asistat la o creștere continuă a prețurilor la benzină și motorină, acum în Molodva se astestă scăderea acestora. De ce se întâmplă acest lucru - am discutat cu expertul economic Viorel Gîrbu.
CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. Formarea preţurilor la benzină şi motorină în Moldova se realizează exclusiv în baza prețurilor de pe pieţele externe. Asta a declarat expertul economic Viorel Gîrbu în emisie la Radio Sputnik Moldova.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri plafon la carburanți pentru ziua de 2 decembrie.
Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 a ajuns la 20 de lei și 61 bani pentru un litru, fiind mai mic cu 18 bani decât cel afișat pentru 1 decembrie. Iar prețul la motorină scade cu 17 bani și constituie 17 lei și 70 de bani.
Se întâmplă în contextul în care pe parcursul mai multor luni prețul combustibilului a crescut, însă de la începutul lunii noiembrie a început să scadă.
"Nu sunt salturi, ci mai degrabă o manifestare a tendinţelor pe care le vedem pe pieţele externe. Înainte de asta, preţul petrolului era în creştere, iar pe baza acestuia au crescut şi benzina şi motorina", a spus Gîrbu.
În opinia sa, ceea ce se observă acum în Moldova este rezultatul condițiilor de stabilire a prețurilor la benzină și „motorină”, în baza prevederilor legii.
"Adică ANRE stabilește zilnic prețuri pe baza cotațiilor de pe piețele externe. Și toate acele schimbări au loc pentru că situația din economia mondială nu este cea mai prosperă acum din cauza pandemiei", a spus expertul.
În plus, după cum a amintit specialistul, autoritățile unor țări au luat decizii care vizează reducerea prețului petrolului pe piețele internaționale.
„Aceste tendințe, pe care le-am văzut pe piețele externe, influențează formarea prețurilor în Moldova”, a spus Gîrbu.
După cum precizează ANRE, prețurile la produsele petroliere în tranzacțiile internaționale continuă să scadă. În același timp, creșterea cursului de schimb al monedei naționale față de dolarul american a încetinit așteptările privind scăderea prețurilor la combustibili în Moldova.
Fluxul de știri
0