Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

De ce a fost majorată vârsta de pensionare a femeilor: Răspunsul ministrului Muncii

Abonare
Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova de ce a fost nevoie să se ia decizia de a majora treptat vârsta de pensionare a femeilor.
Marcel Spatari a ținut să precizeze în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova că decizia de egalare a vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților a fost de fapt luată acum câțiva ani, iar guvernul PAS doar implementează politicile elaborate anterior.
Declarația a fost făcută în contextul în care Parlamentul a votat săptămâna trecută inițiativa care prevede că începând cu anul viitor, vârsta de pensionare pentru femei, care în prezent este de 59 de ani şi 6 luni, va crește treptat, astfel încât până în anul 2028 să ajungă egală cu cea a bărbaților - de 63 de ani. Adică, în fiecare an va crește cu 6 luni.
„Graficul de creștere a vârstei de pensionare pentru femei a fost elaborat în urma unei analize ample de guvernele anterioare. Noi aveam acest grafic. Nu este introdus de acest guvern. El reiese din faptul că pe sistemul de pensii din Moldova există o presiune foarte mare. Dacă în 2014 pentru fiecare 10 pensionari lucrau 14 salariați, astăzi pentru fiecare 10 pensionari lucrează doar 12 salariați. Respectiv, era nevoie de o intervenție pe sistemul de pensii”, a spus ministrul Muncii.
Oficialul menționat că fondul de pensii este unul limitat și s-a luat decizia ca acesta să fie împărțit altfel.

„Reducerea vârstei de pensionare înseamnă automat că tu ai mai mulți pensionari. Și când tu ai tot atâția bani, dar mai mulți pensionari, tu trebuie să împarți banii aceștia la mai multă lume și pensiile rezultă mai mici. Noi am crescut pensia minimă la 2000 de lei și asta costă 2 miliarde de lei.

Să zicem că am identificat în buget 2 miliarde de lei. Ce facem cu aceste 2 miliarde? Sau aceste 2 miliarde de lei le distribuim la pensionarii actuali, la cei care au pensii foarte mici ca să-i susținem un pic, sau le lăsăm pensiile foarte mici la pensionari cu vârstă înaintată și acestea 2 miliarde de lei le dăm la pensionarii tineri, de 60-62 de ani, care încă mulți dintre ei pot în continuare munci. Și atunci am luat decizia să alocăm acești bani pentru creșterea pensiilor foarte mici”, a explicat Marcel Spatari.
Precizăm că proiectul privind majorarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei a fost votat în prima lectură de Parlament și urmează să fie examinat în lectură finală.
Fluxul de știri
0