Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

NATO amenință Rusia: Vor exista consecințe

© REUTERS / Eric VidalJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful NATO a transmis un avertisment dur către Rusia, pe fondul unei serii de afirmații nedovedite, lansate de Occident, conform cărora Moscova ar concentra trupe la granița cu Ucraina.
BUCUREŞTI, 30 nov – Sputnik, Doina Crainic. Vorbind la o conferință de presă în Lituania, unde a discutat despre criza umanitară care se desfășoară la frontiera dintre UE şi Belarus, secretarul general al blocului condus de SUA, Jens Stoltenberg, a profitat de ocazie pentru a-i cere Kremlinului „să fie transparent, să reducă tensiunile și să detensioneze” situaţia de la graniţa cu Ucraina, a declarat acesta, citat de RT.
Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, șeful NATO a spus că presupusa „prezență sporită a Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei este ceva foarte îngrijorător din multe motive”, descriind-o drept „neprovocată și inexplicabilă”.
„De asemenea, transmitem un mesaj Moscovei... că, dacă decid să folosească forța, atunci, desigur, vor exista consecințe. Și ne-am demonstrat deja intenţia și capacitatea de a impune costuri și consecințe Rusiei”, referindu-ne la sancțiunile financiare impuse în urma reintegrării Crimeii cu Rusia în 2014.
Tensiunile între blocul militar și Rusia s-au intensificat în ultimele săptămâni. La începutul acestei luni, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, a declarat că propunerea lui Stoltenberg privind mutarea focoaselor nucleare americane în jurul statelor din Europa de Est pune în pericol acordurile de pace existente între cele două părți. Șeful NATO declarase anterior că o astfel de măsură este „necesară” din cauza presupuselor amenințări pe care le prezintă „acțiunile agresive” ale Moscovei.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Rusia
Zaharova a răspuns declarației NATO despre „comportamentul agresiv” al Rusiei
La mijlocul lunii noiembrie, Stoltenberg a spus că NATO a observat „o concentrare neobișnuită de trupe” la frontiera ruso-ucraineană și că Moscova „a fost dispusă înainte să folosească aceste tipuri de capabilități militare pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva” Kievului.
Totuşi, un purtător de cuvânt al Serviciului de Frontieră al Ucrainei a intervenit pentru a respinge aceste afirmații, menționând în schimb că serviciul „nu înregistrează nicio mișcare a echipamentelor sau a armatei țării noastre vecine în apropierea graniței”. De atunci însă un număr de oficiali ai ţării est-europene au repetat avertismentele din partea Washingtonului potrivit cărora Rusia ar putea ordona o invazie.
De asemenea, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat ferm aceste afirmații, spunând că „mișcarea forțelor noastre armate pe propriul nostru teritoriu nu ar trebui să preocupe pe nimeni”.
Fluxul de știri
0