Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

De ce tulpina ”omicron” ar putea însemna lumina din capătul tunelului

© Sputnik / Ilya PitalevMedicii îl tratează pe un pacient în Spitalul Filatov din Moscova
Medicii îl tratează pe un pacient în Spitalul Filatov din Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Abonare
Trebuie să așteptăm cel de-al cincilea val al epidemiei de coronavirus în Moldova și pe cât de periculoasă poate fi tulpina Omicron? Experții ruși și moldoveni au răspuns la aceste întrebări.
Nouă tulpină de coronavirus descoperită în Africa de Sud și deja ajunsă și în Europa a forțat unele țări să ia măsuri de precauție fără precedent. Dar aceasta poate însemna și începutul ieșirii omenirii din actuala pandemie, spune Anatoli Altștein, cercetător șef la Centrul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei. El este înclinat să considere (oricât de ciudat ar suna) apariția tulpinii Omicron ca pe un semn optimist.
„Dacă Omicron devine dominant, provocând în același timp o rată de letalitate de, să zicem, 0,1%, asta va semnifica sfârșitul pandemiei. Vom primi un alt coronavirus benign. Omenirea trăiește de mult timp cu patru tipuri de coronavirus, care, de fapt, nu ne afectează și cu care nu este nevoie să luptăm cu ajutorul vaccinurilor. Dacă al cincilea - SARS-CoV-2 - degenerează într-un astfel de virus, atunci se poate susține că lumea a supraviețuit actualei pandemii”, a spus Anatoli Altștein într-un interviu acordat studioului radio Sputnik Moldova.
Dar, deocamdată astfel de afirmații sunt mai degrabă ipotetice, subliniază savantul. De asemenea, este necesar să vedem cum va afecta noua tulpină pe cei vârstnici, pe pacienții cu boli cronice.
Cu toate acestea, pentru prima dată de la începutul pandemiei, potrivit Altștein, de la apariția tulpinii Omicron, se vede lumina în capătul tunelului.
„Cât de periculoasă este noua tulpină și cât de eficiente sunt vaccinurile existente împotriva ei va deveni clar în săptămânile următoare. Până în prezent, se pare că acesta este un virus cu patogenitate scăzută și practic nu ucide oameni, provocând o evoluție relativ ușoară a bolii. Dacă ne uităm, de exemplu, la ceea ce se întâmplă în sudul Africii, vom constata că în ultimele două luni rata mortalității din cauza coronavirusului a scăzut acolo”, notează Altștein.
Potrivit omului de știință rus, este deja posibil să se tragă niște concluzii, încă foarte precaute, cu privire la Omicron.
„Aș spune că noua tulpină are o letalitate scăzută nu numai pentru că nu a fost încă înregistrată niciun caz sever a bolii cauzate de aceasta. Dar spun asta și pe baza numărului mare de mutații ale proteinei sale. Aceasta înseamnă că sistemul de menținere a stabilității genomului acestei tulpini este slăbit semnificativ, adică un astfel de virus nu va avea capacități patogene mari”, spune Altșein.
Colegul său, profesorul Alexander Butenko, este puțin mai reținut în evaluările sale asupra noii tulpini, invocând lipsa de informații.
„A trecut mai puțin de o lună de când s-a aflat despre existența tulpinii Omicron. Perioada de incubație, rata de răspândire, rata de infectare, numărul de persoane infectate de la un distribuitor – toate acestea urmează să fie aflate în următoarele săptămâni. Precum și eficacitatea vaccinurilor împotriva acestei tulpini, modificări ale tabloului clinic, caracteristici epidemiologice. Fără aceasta, este, pur și simplu, prematur să tragem concluzii”, spune Butenko.
Cu toate acestea, spune el, nu există niciun motiv să cădem în deznădejde dat fiind că noua tulpină nu a demonstrat că ar fi „mortal”.
Potrivit expertului în domeniul sănătății publice Ala Tocarciuc, probabilitatea ca tulpina Omicron să fie deja prezentă în Moldova în acest moment este extrem de mică. Dar nu poate fi exclusă complet.
"De asemenea, nu există încă dovezi științifice că noua tulpină este capabilă să ocolească anticorpii, neutralizând efectele vaccinurilor. Cu toate acestea, unele semne indirecte îngrijorătoare sunt deja observate. De exemplu, printre cei care se îmbolnăvesc în Germania, unde este acum focarul, până la 20% dintre infecții sunt cetățeni vaccinați. Acest lucru ar trebui considerat un semnal de alarmă”, crede Tocarciuc.
Toate acestea, din punctul ei de vedere, necesită întărirea disciplinei în Moldova în domeniul măsurilor epidemiologice, și, în primul rând, din partea populației.
„Fiți atenți la măsurile fără precedent ce se iau acum în unele țări. De exemplu, concetățenii care intră în țară au început să fie testați chiar și la îmbarcarea în avion. Până aterizează, rezultatele testelor sunt gata. Dar chiar și cei care au primit un rezultat negativ sunt obligați să se izoleze sau să facă teste la fiecare 72 de ore”, spune Tocarciuc.
Cu toate acestea, expertul confirmă: al patrulea val de coronavirus în Republica Moldova este în scădere. Din păcate, în opinia ei, va fi și al cincilea val.
„Acum este foarte important să puneți frâu, ca să spunem așa, imaginației și să colectați meticulos doar informații științifice de încredere despre noua tulpină. Cred că rata mortalității de la Omicron nu va fi mai mare decât cea a tulpinilor anterioare de coronavirus, ci doar cu o condiție importantă - dacă sistemul de sănătate din Republica Moldova poate face față numărului de pacienți”, crede Tocarciuc.
Pentru expertul moldovean, este destul de evident că țara iese din al patrulea val de coronavirus. Dar dacă nu schimbăm nimic în tactica noastră epidemiologică, în comportamentul nostru zilnic, atunci „al cincilea val nu este departe”.
Fluxul de știri
0