Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vučić, despre tentativa de excludere a Rusiei de pe piața europeană a gazelor

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin și Aleksandar Vučić
Vladimir Putin și Aleksandar Vučić - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Abonare
Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat în cadrul unei emisiuni la un post TV din Serbia că, deși în Europa există un deficit de gaze naturale se dorește oricum ca Rusia să fie limitată în privința livrărilor de gaze naturale pe piața europeană.
BUCUREȘTI, 29 nov - Sputnik. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat în cadrul unei emisiuni că, în timp ce pe piața europeană a gazelor se resimte un deficit de combustibil albastru, în Lumea Veche se dorește tot mai mult ca Rusia să fie limitată în ceea ce privește livrările de gaze naturale în Europa, inclusiv, prin intermediul proiectului ”Nord Stream – 2”.
"Rușii au o problemă despre care nu vor să vorbească. Anume, se încearcă a fi constrânși politic, chiar dacă există un deficit de gaz în Europa. În prezent există un deficit de șaptezeci de miliarde de metri cubi de gaz, din care 55 de miliarde de metri cubi ar putea fi livrate prin proiectul ”Nord Stream – 2”, acesta fiind deocamdată blocat din cauza presiunilor SUA”, a declarat liderul sârb la TV Pink.
Șeful statului sârb și-a exprimat recunoștința față de Vladimir Putin pentru faptul că „a respectat interesele Serbiei”, lăsând prețul gazului la același nivel. Anterior, Vucic a spus că, datorită diferenței dintre prețul actual al combustibilului albastru pe piață și prețul contractat, s-ar putea economisi 300 de milioane de euro în șase luni, iar indirect - un miliard.
Putin și Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Internațional
Aleksandar Vučić, despre cooperarea militară dintre Rusia și Serbia
După cum a remarcat Vučić la TV Pink, acest preț al gazului va fi cel mai mic din Europa, excepție fiind doar țările CSI. El a spus că, conform formulei de calcul în care se ia ca referință prețul petrolului, o mie de metri cubi de gaz pentru Serbia va costa aproximativ 270-275 de dolari.
Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a remarcat că, faptul că Moscova și Belgradul au prelungit pentru șase luni contractul de livrare a gazelor „îi va ajuta pe prietenii noștri sârbi să treacă sezonul de iarnă, iar în această perioadă, în mod calm și constructiv, reprezentanții celor două țări vor conveni asupra unui nou contract de lungă durată”.
Fluxul de știri
0