Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz recalculează consumul de gaze pentru luna octombrie – care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausAragaz
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Abonare
Angajații unor întreprinderi au supraevaluat consumului de gaze naturale în luna octombrie pentru ca aceste volume să fie achitate la prețul vechi.
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Direcția securitate corporativă a întreprinderii „Moldovagaz” a depistat numeroase cazuri de supraevaluare artificială a consumului de gaze naturale în luna octombrie a anului curent.
Actualmente se recalculează consumul de gaze naturale din luna respectivă pentru a factura volumele reale.
”Unii dintre angajații întreprinderilor de distribuție a gazelor, folosindu-și statutul de serviciu, în interesele financiare personale au inclus zeci de mii de metri cubi de gaz în baza de date și, ca urmare, în facturare, care nu au fost consumate în realitate”, este precizat într-un comunicat al Moldovagaz.
După cum a menționat compania, prin dezvăluirea acestor cazuri au fost prevenite pierderi financiare semnificative pentru companie pe fundalul majorării tarifelor în noiembrie. Acest fapt ar fi putut duce la discrepanțe pronunțate în bilanțul gazelor naturale la nivel de țară.
Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Gazprom a recepționat plata pentru datoria Moldovei la gaz
”Actualmente se recalculează consumul de gaze naturale în luna octombrie pentru a factura volumele reale. Ancheta de serviciu continuă, iar persoanele responsabile pentru introducerea datelor eronate vor fi pedepsite corespunzător”, a subliniat întreprinderea.
În concluzie, „Moldovagaz” a îndemnat consumatorii să transmită datele exacte ale contoarelor, ceea cea poate fi făcut printr-un apel telefonic, aplicațiile Viber ChatBot și Telegram, serviciul „Cabinetul personal al consumatorului” sau la sediile companiilor de distribuție a gazelor naturale.

Majorarea tarifelor la gaz și căldură în Moldova

Majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost propusă de către compania Moldovagaz. Majorarea a fost aprobată de ANRE. Tariful pentru mia de metri cubi a fost majorat de la 4298 la 10.260 lei (peste 580 dolari), fără TVA.
Acest tarif este prealabil și ar mai putea fi revizuit de regulator până la 30 noiembrie, însă el nu pate fi mai mare.

Contract cu Gazprom

Pe 29 octombrie, Moldova a convenit cu Gazprom prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețul de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0