Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Coronavirusul nu se lasă: Tulpina Omicron, noua spaimă mondială după Delta

© REUTERS / BENOIT TESSIERterapie intensivă
terapie intensivă - Sputnik Moldova, 1920, 27.11.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
După panica indusă de tulpina Delta, a venit rândul tulpinii Omicron să se transforme în coșmar mondial: după OMS, și Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a început să lanseze avertismente pe această temă.
CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik, Daniela Porovăț. Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există "o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”. Avertismentul ECDC vine după un mesaj similar din partea OMS care a emis o decizie în urma unei ședințe extraordinare de ieri prin care clasifică noua variantă a coronavirusului drept îngrijorătoare.
ECDC nu se lasă mai prejos și spune că "Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte "ridicat".
Agenția mai arată că, având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, consideră ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE.
"Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate", a mai arătat ECDC.
Conform ultimelor date, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, în afară de Africa de Sud, iar ECDC a cerut ţărilor să facă analize de genom până la urmărirea cazurilor confirmate, iar călătorii să nu meargă în zonele afectate.
OMS - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Coronavirus
OMS: Noua tulpină COVID-19 ar putea fi rezistentă la vaccinuri
OMS a clasificat noua variantă B.1.1.529 a COVID drept "îngrijorătoare", și tot mai multe țări suspendă călătoriile din şi către Africa australă pentru a evita răspândirea Omicron.
Fluxul de știri
0