Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vrei să ieși la pensie, dar nu ai contribuit o anumită perioadă? Iată ce poți face

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari
pensionari  - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Abonare
Fostul ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei a explicat ce pot face persoanele care vor să iasă la pensie, dar nu au contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă.
CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Persoanele care au ajuns la vârsta de pensionare, dar nu au contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă, pot merge la Casa Națională de Asigurări Sociale și pot să plătească contribuția pentru anii lipsă. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Muncii, Mircea Buga, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova.

"De exemplu, dumneavoastră ați fi putut lucra în total 35 de ani, dar ați avut o perioadă de patru ani când nu ați lucrat din motive personale. Puteți achita perioada respectivă trecută și stagiul de cotizare se compensează. Mai bine să obții un stagiu mai mare și să poți obține o pensie bună", a declarat Buga.

Mai exact, dacă persoana nu a achitat contribuția pentru o perioadă, acum se poate achita contribuția pentru anii din trecut.
"Dacă nu ai o perioadă necesară din motive obiective, atunci poți contribui și ulterior. Azi poți merge la Casa Națională de Asigurări Sociale și să achiți contribuția pentru anii 2002-2003 ca să obții o pensie mai mare, dacă nu ai lucrat", a declarat Buga.
Pentru anul 2021 contribuția la sistemul public de pensii constituie 10 800 de lei.
bătrână - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Societate
Deputații vor să majoreze vârsta de pensionare pentru femei: Va fi egală cu a bărbaților
Amintim că în prezent vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și șase luni, iar pentru bărbați de 63 de ani.
Ieri, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care egalează vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Pentru majorarea vârstei de pensionare a femeilor au votat 56 de deputați ai PAS.
Potrivit proiectului de lege, începând cu anul viitor, vârsta de pensionare pentru femei va crește treptat, astfel încât până în anul 2028 să ajungă egală cu cea a bărbaților - de 63 de ani. Adică, în fiecare an va crește cu 6 luni.
Fluxul de știri
0