Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Venitului lunar minim garantat va fi majorat

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 18 ноября 2021
Заседание парламента Молдовы 18 ноября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Abonare
Parlamentul a aprobat majorarea venitului lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor în perioada rece a anului.
CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Venitul minim lunar, în baza căruia familiile defavorizate vor putea solicita ajutorul pentru perioada rece a anului, va fi majorat cu 478,4 lei, anunță Parlamentul într-un comunicat de presă.
În acest sens, Parlamentul a adoptat, în lectură finală, proiectul de modificare a Legii cu privire la ajutorul social.
Legea modificată prevede majorarea multiplicatorului pentru venitul mediu lunar garantat, de la indicele 2,2 la 2,6, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului.
Astfel, venitul minim lunar, în baza căruia familiile defavorizate vor putea solicita ajutorul pentru perioada rece a anului, va fi majorat cu 478,4 lei, de la 2631,2 lei până la 3109,6 lei.
Persoanele eligibile care doresc să beneficieze, pentru prima dată, de acest ajutor, urmează să depună o cerere-tip la Serviciul asistență socială-comunitară, iar la necesitate să prezinte și alte informații referitoare la venituri. După procesarea cererilor în sistemul informațional, este emisă decizia cu privire la acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului.
De această facilitate vor beneficia aproximativ 300 mii de familii. În acest scop, urmează a fi alocate, din bugetul de stat, circa 217 mil. lei.
Plata ajutorului pentru perioada rece a anului se va efectua pentru luna precedentă și se va calcula începând cu 1 noiembrie 2021.
Menționăm că Guvernul a modificat cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului, prin majorarea acestuia de la 500 de lei până la 700 de lei, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022.
Fluxul de știri
0