Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

"Super certificatul verde" în Italia – acces restricționat pentru nevaccinați

© Photo : Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaMario Draghi
Mario Draghi - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Abonare
Din 6 decembrie, Italia introduce ”super certificatul verde” și impune vaccinarea obligatorie pentru mai multe sectoare.
CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. "Super certificatul verde" votat în unanimitate în Italia va fi valabil în perioada 6 decembrie 2021 - 15 ianuarie 2022, cu posibilitatea de prelungire.
Consiliul de Miniștri a aprobat miercuri noi măsuri pentru combaterea celui de-al patrulea val. Se înăspresc regulile pentru cei nevaccinați, prin introducerea „super certificatului verde” - doar persoanele vaccinate sau vindecate vor avea acces la activități de recreere.

Vaccinarea obligatorie în Educație, Apărare, Securitate

Valabilitatea certificatului verde simplu a fost redusă de la 12 luni la 9 luni, iar din 15 decembrie devine obligatorie vaccinarea în educație, apărare și securitate. A treia doză de vaccin va putea fi administrată la 5 luni de la administrarea anterioară.
Din 6 decembrie, testul negativ va fi valabil doar pentru prezentarea la locul de muncă, pentru servicii esențiale sau pentru călătorii lungi, în rest va fi nevoie de „super certificatul verde”. Cei care nu sunt vaccinați sau vindecați, nu vor mai putea frecventa locurile la care au acces acum, cu certificatul verde simplu, precum restaurante sau săli de sport.
"Situația este sub control, ne aflăm în cea mai bună situație din Europa datorită campaniei de vaccinare care a fost un succes remarcabil”, a declarat premierul Mario Draghi, în cadrul unei conferințe de presă.
"Situația epidemiologică în afara Italiei este foarte gravă. Și asistăm de asemenea la o înrăutățire ușoară, dar constantă, și la noi. Acoperirea vaccinală începe să slăbească în această perioadă", a adăugat premierul.

Vaccinare obligatorie

Decretul anunțat de ministrul Speranza, introduce obligativitatea vaccinării și pentru personalul non-sanitar care lucrează în restul sectorului sanitar, pentru poliție, militari și personal școlar, inclusiv cu a treia doză.

Certificat verde și pentru hoteluri, transport public

Printre noutăți se numără și introducerea obligației de a prezenta certificatul verde, în forma sa tradițională, în hoteluri, în trenurile regionale și în transportul public local.
Certificatul verde va fi folosit și pentru accesul în vestiarele pentru activități sportive în aer liber. Opțiunea de test PCR rămâne valabilă pentru a merge la serviciu și a accesa servicii esențiale.
De asemenea, nu va exista obligația de a purta măști în aer liber, care însă va fi valabilă și pentru deținătorii ”super certificatului verde” la trecerea prin zona galbenă, portocalie sau roșie.

Controale

Esențial pentru strategia guvernului va fi cheia controalelor. Ministrul Speranza a anunțat că, în termen de cinci zile de la publicarea decretului în Monitorul Oficial, comisiile pentru ordine şi siguranță trebuie să se întrunească şi să elaboreze un plan de control precum şi să întocmească un raport săptămânal pentru MAI.
Ministrul Lamorgese, a spus Draghi, este responsabil de monitorizarea acestui dosar. „Forțele de ordine vor fi pe deplin mobilizate”, a anunțat premierul italian. În transportul public însă verificările vor fi „pe eșantioane și frecvente”.

Vaccinul pentru copii

Permisul verde pentru copiii sub 12 ani nu va fi prelungit, dar șeful guvernului a anunțat că va fi lansată o „campanie importantă de informare” privind vaccinurile pentru copii.
„Va trebui să ascultăm vocea pediatrilor și medicilor noștri”, a subliniat ministrul Speranza.

„Va fi un Crăciun normal”, dar nu pentru toți

„Sper să fie un Crăciun normal pentru cei vaccinați și sperăm că pandemia de anul viitor ne va permite să avem un Crăciun normal pentru toată lumea”, a spus Draghi în cele din urmă, răspunzând la întrebarea lui Alessandro Barbera de la „La Stampa”.
„Sperăm – a adăugat el – că cei care sunt acum supuși restricțiilor se pot întoarce pentru a face parte din societatea noastră”.

Benzile de culoare

În cele din urmă, sistemul de zone va fi confirmat. Restricțiile pentru nevaccinați se vor declanșa în zona galbenă și portocalie, în timp ce în zona roșie blocarea ar putea fi declanșată pentru toată lumea, chiar și pentru deținătorii Super Certificatului Verde.
Fluxul de știri
0