Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Operatorii Aerieni Naționali, excluși din ”Lista Neagră” a UE

© Sputnik / Mihai CarausAvion
Avion - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Abonare
Transportatorii aerieni certificați în Republica Moldova au fost incluși anterior în Lista de Siguranță a UE din cauza unor neconformități privind siguranța aeronautică.
CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Comitetul de Siguranță Aeronautică al Comisiei Europene a decis excluderea Operatorilor aerieni naționali din Lista de siguranță a UE (așa zisa Lista Neagră). Anterior, în septembrie curent, Comisia Europeană a desfășurat în cadrul Autorității Aeronautice Civile o misiune de evaluare.
Amintim că în anul 2018, în urma mai multor sesizări din partea autorităților aeronautice a statelor membre UE cu privire la neconformitățile depistate la operatorii aerieni naționali, Comisia Europeană a decis să desfășoare o misiune de evaluare a capacităților de supraveghere ale AAC.
Astfel, drept urmare a misiunii realizate în perioada 11-15 februarie 2019, din cauza lipsei unui nivel corespunzător de supraveghere a siguranței aeronautice, transportatorii aerieni certificați în Republica Moldova (cu excepția Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo) au fost incluși în Lista de Siguranță, fiind impuse restricții de operare în spațiul aerian al Uniunii Europene.
Potrivit ACC, problema includerii în respectiva Listă a fost condiționată în temei de capacitatea insuficientă a Autorității, la acea perioadă, de a exercita funcțiile sale de certificare și supraveghere continuă în conformitate cu cerințele internaționale. Astfel că acțiunile ulterioare întreprinse de AAC au fost axate pe înlăturarea neconformităților depistate de misiunea de evaluare a CE și consolidarea capacităților de supraveghere a agenților aeronautici.
Decizia cu privire la excluderea din Lista de Siguranță va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE în următoarele zile.
avion - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Politică
Directorul Autorității Aeronautice Civile a fost demis
Fluxul de știri
0