Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Examinare în procedură de urgență la Parlament: Ce vor vota deputații

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 18 ноября 2021
Заседание парламента Молдовы 18 ноября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputații vor examina în procedură de urgență unul din proiectele incluse pe ordinea de zi a Parlamentului. Despre ce este vorba.
CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent va fi examinată de deputați în procedură de urgență în cadrul ședinței de azi a Legislativului.
Deputații vor examina, în procedură de urgență, modificarea Legii bugetului de stat la cererea prim-ministrului Natalia Gavrilița, în scopul neadmiterii sistării livrării gazelor naturale. Or, potrivit legislației în vigoare, de la data votării în prima lectură trebuie să treacă un termen de zece zile. Proiectul a fost votat în prima lectură joia trecută, pe 18 noiembrie, ceea ce înseamnă că sunt doar șapte zile.
Examinarea în procedură de urgență vine după ce la miezul nopții, ora Republicii Moldova, au expirat cele 48 de ore în care Moldovagaz trebuia să achite datoria către Gazprom pentru luna octombrie și jumătate din noiembrie.
Pe 22 noiembrie, ”Gazprom” a declarat că Republica Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore. Ulterior, Moldovagaz a confirmat oficial, printr-un comunicat de presă, recepționarea notificării din partea Gazprom, din data de 22 noiembrie 2021, cu privire la posibila sistare a livrărilor spre țara noastră, în termen de 48 de ore, în condițiile neefectuării plăților pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021.
Totodată, Moldovagaz anunța că mizează pe sprijinul autorităților Republicii Moldova în soluționarea problemei.
Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
Ultima oră! Gazprom îi dă un răgaz Moldovei - cât va mai aștepta plata datoriei
A doua zi, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a precizat că Modovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge datoria curentă către Gazprom, iar Guvernul încearcă să identifice soluții și să asigure livrarea gazului pentru cetățenii Republicii Moldova.
Mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă, Spînu anunța că banii rămași de la Energocom – 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, va trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom de peste un miliard de lei, acumulată pentru luna octombrie și 50% avans din noiembrie.
Potrivit vicepremierului, soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către MoldovaGaz, cesionarea acestei părți a datoriei către Energocom.
"Este vorba de suma de 1 miliard și 400 milioane de lei, suma necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată către MoldovaGaz, iar MoldovaGaz va face plata pentru gazele naturale”, a mai menționat Spînu.
Miercuri, 24 noiembrie, prim-ministrul Moldovei, Natalia Gavrilița, a solicitat Parlamentului să examineze în procedură de urgență proiectul de modificări la Legea bugetului de stat pe 2021, în vederea achitării datoriei curente de 74 de milioane de dolari față de Gazprom.
Astfel, Parlamentul va examina, în procedură de urgență, în ședința plenară din 25 noiembrie 2021 modificarea Bugetului de stat pentru anul curent.
De asemenea, vor fi dezbătute proiectele legii bugetului de stat pentru anul 2022, legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pe anul 2022, precum și politica fiscală și vamală.
În lectura a doua vor fi examinate mai multe proiecte, inclusiv, cu privire la investigarea accidentelor și incidentelor în transporturi, cu privire la ajutorul social, privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și modificarea Codului navigației maritime.
Arăgaz - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
Guvernul a comentat decizia Gazprom de a nu sista livrarea gazului la miezul nopții
Fluxul de știri
0