Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Instituțiile de învățământ cu profil agricol vor putea primi subvenții - detalii

© Photo : Miroslav RotariBaloți de paie
Baloți de paie - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Guvernul a aprobat o mai multe propuneri de modificare a Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.
CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Instituțiile de învățământ cu profil agricol, cât și cele din domeniul de cercetare-inovare, pentru prima dată, vor avea acces la subvenții. Totodată, producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor avea acces la sursele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR). Miniștii au dat aviz pozitiv la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.
Conform proiectului, principalele modificări constau în sporirea accesului producătorilor agricoli micro și mici, mijlocii la subvenții.
Proiectul propune și facilitarea accesului la subvenții a asociaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii, la procurarea mașinilor și utilajului necesare pentru exploatarea și întreținerea sistemelor de irigare și desecare.
„La fel se propune completarea legii cu noțiunea de „producător agricol micro” - care deţine cu drept de proprietate sau posesie și folosință până la 2 hectare de teren agricol arabil și/sau până la 1 hectar de teren ocupat de culturi perene în rod, ori 1 hectar de legume în câmp deschis sau 0,1 hectar de legume în teren protejat, ori până la 40 de capete de bovine sau 50 de capete de porcine, ovine/caprine, şi, în orice caz, nu depăşeşte criteriile stabilite pentru întreprinderea micro prin Legea cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii”, este specificat în Avizul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.
Proiectul mai prevede păstrarea condițiilor existente de reglementare privind subvenționarea creditelor acordate producătorilor agricoli și excluderea prevederii cu referință la acordarea plăților directe per hectar.
Totodată, a fost extinsă lista categoriilor de producători care vor beneficia de subvenții majorate. Aceasta se referă la producătorii din sectorul zootehnic și producătorii care se asociază. Modificările sunt necesare în contextul în care sectorul zootehnic a fost declarat sector prioritar și necesită investiții mari, atât din partea agenților economici, cât și din partea FNDAMR.
Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
Ultima oră! Gazprom îi dă un răgaz Moldovei - cât va mai aștepta plata datoriei
Fluxul de știri
0