Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul: Rusia nu intenționează să atace pe nimeni

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaDmitri Peskov
Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Abonare
Rusia nu intenționează să atace vreun stat, a declara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik. Rusia nu intenționează să atace pe nimeni, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Mai devreme, șeful direcției principale de spionaj al Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, a declarat într-un interviu, oferit publicației Military Times, că Moscova s-ar pregăti de un atac asupra Ucrainei. La rândul său, agenția Bloomberg, cu trimitere la propriile surse, a anunțat că serviciile SUA consideră că Rusia ar planifica o invazie din trei direcții – de pe teritoriul Crimeei, dinspre frontiera continentală și prin Belarus. De asemenea, sursa susține că țara ar fi mobilizat “zeci de mii” de rezerviști în „proporții fără precedent pentru spațiul postsovietic”.
“Rusia nu are niciun fel de planuri agresive. Ar fi absolut incorect să se afirme contrariul. Și ar fi absolut incorect să fie asociată orice mișcare a forțelor armate ale Rusiei pe teritoriul țării cu astfel de planuri. Nu e adevărat”, a declarant Peskov.
El a menționat că presa americană și ucraineană susține că Rusia s-ar pregăti să atace Ucraina, iar partea rusă susține că Kievul planifică acțiuni agresive împotriva Donbasului, împotriva celor două republici autoproclamate – LNR și DNR, “și e o nuanță pe care trebuie să înțelegem și să tratăm acest lucru”.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că cea mai bună garanție de securitatea în contextul conflictului din Ucraina este respectarea acordurile de la Minsk.
În opinia lui, lipsa unui progres în realizarea lor reprezintă un declanșator care duce la sporirea tensiunilor în Europa.
Totodată, reprezentantul Kremlinului a menționat că expedierea în Kiev a consilierilor militari a armelor din țările occidentale, de asemenea, agravează situația.
“Suntem profund îngrijorați anume de acțiunile provocatoare din partea forțelor armate ucrainene pe linia de contact și de pregătirea unei posibile soluții prin forță, o tentativă de soluționarea problemei Donbasului prin recurgere la forță”, a conchis Peskov.
Oficialul rus a reamintit că autoproclamatele republici nu au recurs în niciun fel la acțiuni provocatoare.
În ultima perioadă Kievul și statele occidentale își exprimă îngrijorarea cu privire la presupusele “acțiuni agresive” din partea Rusiei la frontiera Ucrainei. La rândul ei, Moscova a declarat că țara își mișcă trupele în limitele propriului teritoriu, așa cum consideră de cuviință și nu reprezintă nicio amenințare pentru alte țări.
Fluxul de știri
0