Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Arhanghelii Mihail și Gavriil - Semnificație, Tradiție, superstiții

© Sputnik / Балабанов / Accesați arhiva multimediaИзображение "Прославление Креста". Оборотная сторона иконы "Спас Нерукотворный"
Изображение Прославление Креста. Оборотная сторона иконы Спас Нерукотворный - Sputnik Moldova, 1920, 21.11.2021
Abonare
Creștinii ortodocși din Moldova îi cinstesc astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Află semnificația numelor, tradițiile și credințele populare, dar și câți moldoveni își sărbătoresc astăzi onomastica.
CHIȘINĂU, 21 nov — Sputnik. În fiecare an pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși din țara noastră îi cinstesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Naşterii Domnului, care va începe pe 28 noiembrie. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserici se va citi acatistul Sfinților Arhangheli.
Potrivit datelor statistice oficiale, în țara noastră sunt peste 73 de mii de bărbaţi care poartă numele Mihail, peste 5.800 — Mihai, mai mult de 2.900 — Gabriel, 1.095 — Gavril, iar aproape 50 de persoane poartă prenumele Gavriil. De asemenea, 12.000 de moldovence se numesc Mihaela și alte 5.900 — Gabriela.

Despre semnificația numelor Mihail și Gavriil

Arhanghelul Mihail se tălmăcește ca „puterea lui Dumnezeu" și este conducătorul oștilor cerești și cel dintâi din ceata Sfinților Arhangheli. El poartă sabie de foc și are misiunea de a păzi legea lui Dumnezeu. În Sfânta Scriptură se amintește că el a fost cel care l-a păzit pe Daniil salvându-i viața după ce a fost aruncat în groapa cu lei și tot el a adus foc și pedeapsă peste cetățile desfrânate Sodoma și Gomora, el l-a scos viu pe Lot din Sodoma.
Arhanghelul Gavriil semnifică „bărbat-Dumnezeu" și este Arhanghelul care aduce veștile cele bune. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, în loc de sabie de foc, el poartă crin de neîntinată bucurie și a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina mare a întrupării Domnului, el fiind primul care a rostit numele Iisus. Sfântul Gavriil ocrotește pe fecioare, pe mame și îi apără pe prunci.
Arhanghelii sunt conducătorii cetelor îngerești şi sunt reprezentaţi cu aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei asupra răului. De asemenea, ei sunt călăuzele sufletelor celor răposați în drumul lor spre Rai.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, frescă - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Societate
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie
În această zi, în peste două sute de localități din țară se sărbătorește hramul, sau ziua în care a fost sfințită biserica.

Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Tradiție și credințe populare

Conform Tradiţiei, în ajunul sărbătorii se oficiază slujba de priveghere, seara, la care sunt prezenţi ierarhul locului şi alţi invitaţi, precum şi o mulţime de credincioşi. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, când este săvârțită slujba litiei, acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, miezonoptica, psaltirea şi alte citiri şi cântări.
În trecut, în societatea tradiţională, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că,,ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se Lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora''. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele. De aceea, multe familii creştine îi aleg ca patroni şi ocrotitori spirituali ai casei şi ai gospodăriei, iar icoana Sfinţilor Arhangheli este întâlnită în casele multor creștini.
În folclorul religios, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. Oamenii obișnuiesc să spună că El poartă cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva Diavolului şi veghează la capul celor bolnavi.
Рождественский пост (ЗАГЛУШКА) - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Infografic
Postul Nașterii Domnului: Reguli pentru fiecare zi
Fluxul de știri
0