Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul și-a majorat substanțial propriul buget: Cât ne va costa întreținerea lui în 2022

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Natalia Gavriliţa
Premierul Natalia Gavriliţa - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2021
Abonare
Potrivit proiectului bugetului de stat pentru 2022, aprobat în ședința de ieri a Cabinetului de Miniștri, cheltuielile Cancelariei de Stat se vor majora semnificativ în comparație cu anul trecut.
CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Dacă în anul 2021 bugetul a prevăzut cheltuieli pentru Cancelaria de Stat în sumă de 442 de milioane de lei, atunci în anul care vine aceasa va cheltui 690 de milioane, potrivit proiectului bugetului de stat aprobat în ședința de ieri a Guvernului.
Cu alte cuvinte, bugetul propriu al Cancelariei de Stat (autoritate care asigură organizarea activității Guvernului), s-a majorat cu 248 de milioane de lei sau cu 56%.
Proiectul legii bugetului de stat pentru 2022 prevede venituri de 50 de miliarde de lei, cheltuieli de 65,2 miliarde de lei și un deficit de 15,1 miliarde de lei.
”Bugetul pentru anul 2022 este în primul rând un buget al oamenilor pentru că vor crește semnificativ sumele alocate pentru protecția socială și suportul social al cetățenilor. Este și un buget al dezvoltării, vom crește volumele și cheltuielile pentru drumuri, pentru dezvoltare regională și locală și pentru infrastructură”, a declarat ieri premierul Natalia Gavrilița.

Cele mai importante cheltuieli publice în 2022

Potrivit proiectului bugetului de stat, în 2022 fondul rutier va constitui 1,4 miliarde de lei. Defalcările anuale din volumul total al accizelor la produsele petroliere, cu excepția gazului lichefiat, nu vor depăşi 58%.
Fondul pentru eficienţă energetică va constitui 30 000 de mii de lei, iar Fondul naţional pentru dezvoltare regională – 770 000 de mii de lei.
Totodată, Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural va constitui 1,5 miliarde de lei. Repartizarea acestor alocații se va efectua în modul stabilit de Guvern.
Fondul ecologic naţional va constitui 250 000 de mii de lei.
De asemenea, pentru formarea profesională a cadrelor didactice și de conducere din învățământul general – în sumă de 2 000 mii de lei, pentru dezvoltarea conținuturilor curriculare la disciplinele școlare din învățământul primar, gimnazial, liceal, incluși extrașcolar – în sumă de 9 500 de mii de lei, pentru implementarea standardelor minime educaționale – în sumă de 2 000 mii de lei și pentru consolidarea calității educației – în sumă de 83312,7 mii de lei din contul împrumutului acordat de Banca Mondială în cadrul proiectului „Reforma învăţământului în Moldova”.
Pentru compensarea parţială a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii care se plătesc de către organizaţiile şi întreprinderile Asociaţiei Obşteşti „Asociaţia Nevăzătorilor din Moldova” se va aloca suma de 793 de mii de lei, ale Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova –în 859,6 mii de lei şi ale Societăţii Invalizilor din Republica Moldova – 680,9 mii de lei.
De asemena, Cabinetul de miniștri a aprobat în bugetul de stat alocaţii pentru fondul de rezervă al Guvernului –în sumă de 500 000 de mii de lei şi fondul de intervenţie al Guvernului –în sumă de 300 000 de mii de lei.
Fluxul de știri
0