Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cine va beneficia de salarii majorate în 2022: Anunțul ministrului Finanțelor

© Sputnik / Yana Zaharovabani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Abonare
În anul 2022, mai multe categorii de angajați din sectorul bugetar vor beneficia de creșteri salariale. Ministrul Finanțelor a venit cu detalii pe marginea acestui subiect.
CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Guvernul a anunțat majorări de salarii în sectorul bugetar. Se întâmplă în condițiile în care, în cadrul ședinței de astăzi a Executivului, Cabinetul de Miniștri a aprobat bugetul de stat pentru anul 2022.
”Situația cu angajările în instituțiile publice este destul de gravă. Avem multe instituții incomplete și pe multe instituții avem segmente întregi de angajați în care instituțiile au dificultăți de angajare. Din acest punct de vedere, acele modificări care au fost aduse acum au avut un caracter mai curând de urgență de a fixa anumite probleme grave care există la acest moment, dar nu este posibil de rezolvat toate problemele salariale care există la ziua de astăzi”, a declarat ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi.
Pentru aceste majorări, din bugetul de stat pentru anul 2022 au fost alocate 2 miliarde de lei. Potrivit ministrului Finanțelor, suma reprezintă o creștere de 10%.
Astfel, de creștere salarială vor beneficia mai multe categorii de angajați din sistemul bugetar. Cea mai mare categorie de majorări revine din creșterea așa-numitor valori de referință. De aceste majorări vor beneficia circa 175 de mii de oameni, pentru care vor fi cheltuite 905 milioane de lei.
Totodată, o altă categorie de salariați care o să simtă creșterea vine din modificarea salarizării în funcție de condițiile de muncă.
”Erau un șir de persoane care în condițiile de salarizare actuale nu au fost salarizate atunci când lucrau peste program sau aveau condiții speciale de muncă. Ajustarea la aceste condiții specifice ne costă 368 de milioane”, a menționat Budeanschi.
Premierul Natalia Gavriliţa - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Economie
Ultima oră: Guvernul a aprobat bugetul pentru anul 2022
Iar cel mai mult va crește salariul pentru șoferi și angajații din asistența psiho-pedagogică.
De asemenea, a precizat ministrul Finanțelor, în această creștere totală a salariilor este inclus și un fond de premiere anuală de 592 de milioane. Aici intră și premierea pentru anul precedent, în proporția în care este posibil de alocat din resursele actuale.

”Deci nu va fi 50% așa cum este plafonul maxim prevăzut în lege, dar va fi sub acest plafon”, a explicat Dumitru Budeanschi.

Amintim că astăzi a fost aprobat bugetul de stat pentru anul 2022. Acesta prevede venituri de 50 de miliarde de lei, cheltuieli de 65,2 miliarde de lei și un deficit de 15,1 miliarde de lei.
Заседание правительства от 19.08.2021  - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Economie
Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat 2022, aprobat de Guvern
Fluxul de știri
0