Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

ONU a identificat amenințarea care poate provoca o creștere globală a prețurilor

© REUTERS / Denis BalibouseONU
ONU - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Abonare
Redresarea economiei globale este în pericol din cauza creșterii tarifelor de transport prin containere, care este probabil să continue până în 2022, a declarat agenția ONU pentru comerț și dezvoltare, UNCTAD.
CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. „Actuala creștere a tarifelor de transport va avea un impact profund asupra comerțului și va submina redresarea socioeconomică, în special în țările în curs de dezvoltare, până când operațiunile de transport maritim vor reveni la normal”, a explicat secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, scrie Sputnik Bruxelles cu referire la RT.
În Review of Maritime Transport 2021 , publicată pe 18 noiembrie, UNCTAD a declarat că, la nivelul său actual, creșterea globală a tarifelor de transport în containere ar putea crește nivelul prețurilor de import cu 11%. Ulterior, nivelurile prețurilor de consum ar crește, în medie, cu 1,5% între timpul prezent și 2023.
Totuși, potrivit analizei, „impactul tarifelor mari de transport nu va fi răspândit uniform, nici măcar în Europa, și va fi în general mai mare în economiile mai mici”. Națiunile insulare mici care depind în mare măsură de livrările pe mare sunt de așteptat să sufere cel mai mult. Aceștia „ar putea vedea prețurile de import crescând cu 24% și prețurile de consum cu 7,5%. De asemenea, în timp ce prețurile de consum din SUA și China sunt de așteptat să crească cu 1,2% și, respectiv, 1,4%, statele mai mici „deschise la import”, precum Estonia și Lituania ar înregistra o creștere de aproape 4%.
Potrivit UNCTAD, lanțurile de aprovizionare, care sunt deja afectate de ratele mari de transport maritim, vor fi afectate în continuare pe parcursul anului viitor.
Prețurile sunt de așteptat să crească inegal la diferite produse. De exemplu, articolele cu valoare adăugată scăzută ar fi puternic afectate, cum ar fi mobilierul, textilele, îmbrăcămintea și produsele din piele, deoarece producția acestor bunuri este adesea răspândită în economii cu salarii mici, departe de piețele majore de consum. Prețurile din sector vor crește cu cel puțin 10%.
Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Moldova și Rusia
Federația Rusă și Republica Moldova: Trebuie să valorificăm potențialul de cooperare
De asemenea, agenția prevede o creștere de 9,4% a produselor din cauciuc și plastic, o creștere de 7,5% a industriei farmaceutice și a echipamentelor electrice, 6,9% a autovehiculelor și 6,4% a echipamentelor și mașinilor.
„În fața acestor presiuni asupra costurilor și a perturbărilor de durată ale pieței, este din ce în ce mai important să monitorizăm comportamentul pieței și să asigurăm transparența atunci când vine vorba de stabilirea tarifelor, taxelor și suprataxelor”, a subliniat agenția, îndemnând toate părțile din lanțul de aprovizionare maritim, inclusiv linii de containere, porturi, furnizori de transport intern, vamă și expeditori, să „colaboreze pentru a împărtăși informații și a face transportul maritim mai eficient”.
Fluxul de știri
0