Валюта - Sputnik Moldova, 1920
Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Nemerenco, despre fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2022

© Sputnik / Miroslav RotariAla Nemerenco
Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În anul 2022, fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală vor însuma venituri și cheltuieli de 12 miliarde de lei.
CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2022 vor însuma venituri și cheltuieli de peste 12 miliarde de lei. Un proiect în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.
Astfel, în 2022 este prognozată majorarea veniturilor cu 1,4 miliarde de lei (10,3%) și a cheltuielilor – cu 9,4 miliarde de lei, comparativ cu anul precedent.
Totodată, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense vor constitui 5,9 miliarde de lei.
La fel, pentru anul 2022, se va păstra prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală atât în formă de contribuție procentuală de 9%, cât și în formă de sumă fixă de 4.056 de lei.
Pentru transferurile din bugetul de stat în fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate sunt prevăzuți 5,9 miliarde de lei, iar pentru transferurile de la bugetul de stat pentru realizarea programelor naţionale de ocrotire a sănătăţii pentru asigurarea bolnavilor cu diabet zaharat cu preparate antidiabetice, precum orale, insuline umane și analogi de insulină sunt prevăzuți 150 de milioane de lei.
Premierul Natalia Gavriliţa - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Economie
Ultima oră: Guvernul a aprobat bugetul pentru anul 2022
Potrivit Guvernului, la estimarea cheltuielilor FAOAM pe anul 2022 s-a ținut cont de legislația în vigoare și prioritățile în acordarea serviciilor medicale, necesare populației și raportate la capacitățile sistemului de sănătate. Respectiv, alocațiile suplimentare în sumă de 943 de milioane de lei sunt preconizate pentru acoperirea următoarelor cheltuieli:
Majorarea salariilor personalului administrativ-gospodăresc din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începând din 01.11.2021.
Asigurarea compensării unor tipuri de dispozitive medicale, servicii de îngrijiri medicale la domiciliu și paliative.
Acoperirea cheltuielilor pentru serviciile spitalicești acordate pacienților care întrunesc definiția de caz COVID-19 (suspect, probabil, confirmat), măsuri de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire.
Acoperirea cheltuielilor strict necesare pentru asigurarea bunei funcționări a prestatorilor de servicii medicale în scopul acordării asistenței medicale oportune și calitative populației, etc.
Pentru fondul de rezervă al asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2022 sunt Guvernul a preconizat 10 milioane de lei, care sunt destinați pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, precum și compensarea diferenţei dintre cheltuielile efective legate de achitarea serviciilor medicale curente. La fel, în anul 2022, fondul măsurilor de profilaxie va însuma 50 de milioane de lei. Pentru fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale se estimează în cuantum de 15 milioane de lei la nivelul anului 2021.
Amintim că astăzi a fost aprobat bugetul de stat pentru anul 2022. Acesta prevede venituri de 50 de miliarde de lei, cheltuieli de 65,2 miliarde de lei și un deficit de 15,1 miliarde de lei.
Заседание правительства от 19.08.2021  - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Politică
Guvernul a aprobat proiectul legii privind politica fiscală și vamală pentru anul 2022
Fluxul de știri
0