Валюта - Sputnik Moldova, 1920
Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cum influențează lansarea Nord Stream 2 costul gazului în Moldova

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Trecere la banca de fotografiiNord Stream 2
Nord Stream 2  - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Analistul Fondului Național de Securitate Energetică din Rusia Igor Iușkov a explicat ce anume contribuie la creșterea prețurilor la gaze în Europa.
CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Guvernul Republicii Moldova și compania rusă „Gazprom” au semnat prelungirea acordului privind furnizarea gazelor pentru cinci ani, dar oamenii încă nu cunoaște formula finală de stabilire a prețului gazului pentru Moldova.
Negocierile de la Moscova au fost dificile pentru Moldova: la început, s-a discutat despre legarea prețurilor de piețele spot pentru contractele pe termen scurt din Europa. Mai târziu, au început să vorbească despre legarea prețului gazului de costul produselor petroliere, dar nu se știe formula exactă. Declarațiile au fost făcute de analistul Fondului Național de Securitate Energetică din Rusia Igor Iușkov în emisie la Radio Sputnik Moldova.
„Există o parte din prețul spot în formula de preț pentru Moldova, prin urmare, dacă costul gazului în Europa scade, acest lucru va afecta indirect costul gazului pentru Moldova în baza contractului cu Gazprom”, a spus Iușkov.
Cu toate acestea, prețul gazului este influențat nu numai de legătura cu piața spot. Acum, gazul în Europa este tranzacționat la un preț de 1.000 de dolari per mia de metri cubi, a continuat Iuskov, și nu este vorba despre suspendarea certificării gazoductului Nord Stream-2 de către autoritățile germane.
Prețurile gazelor în Europa au crescut din cauza scăderii producției de gaz în Europa însăși, în timp ce gazul natural lichefiat (GNL) merge în Asia și, de asemenea, pentru că parcurile eoliene europene nu generează suficientă energie electrică.
„Lansarea gazoductului Nord Stream-2 poate reduce costul gazului în Europa, însă, din cauza amânării certificării acesteia, acesta nu va fi pus în funcțiune în această iarnă, ci doar în primăvara sau vara lui 2022. Până în anul viitor, Nord Stream-2 „nu va putea influența costul gazului”, a conchis sursa.
Fluxul de știri
0