Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Cooperarea cu Rusia pe diferendul transnistrean: Sandu - „Uneori opiniile sunt diferite”

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Abonare
Președintele Maia Sandu a susținut astăzi o conferință de presă în care a vorbit inclusiv despre diferendul transnistrean și cooperarea cu Federația Rusă în acest sens.
CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Maia Sandu a fost întrebată despre modul în care poartă dialogul cu Federația Rusă în reglementarea conflictului transnistrean.
„Vrem relații constructive cu Rusia. Este adevărat că avem subiecte complexe, unele mai greu de rezolvat. Pe subiectul transnistrean avem discuții constante și uneori opiniile noastre sunt diferite. Obiecțiile noastre răsună, așa cum și ei formulează obiecții”, a spus președintele.
Amintim că zilele trecute ministrul de Externe și Integrări Europene Nicu Popescu s-a aflat în vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. În cadrul întrevederii s-a discutat inclusiv despre diferendul transnistrean.
„Rusia va continua să joace rolul de mediator și garant al reglementării transnistrene. Am subliniat importanța implementării consecvente a dezvoltării ulterioare a acordurilor la care s-au ajuns între Chișinău și Tiraspol, în cadrul măsurilor de consolidare a încrederii, și care vizează asigurarea unei reglementări cuprinzătoare și viabile pe Nistru”, a spus Lavrov.
El a menționat că partea rusă se așteaptă „să organizeze cât mai curând o întâlnire oficială în formatul de negociere „5+2”, în care nu s-a mai discutat de doi ani.
Popescu, la rândul său, a atras atenția asupra faptului că în cadrul negocierilor s-a remarcat rolul important al Rusiei care, împreună cu alți mediatori în procesul de negociere, ajută la înaintarea către soluționarea problemei transnistrene.
„Contăm pe sprijinul Federației Ruse pentru a găsi o soluție politică viabilă în problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a spus ministrul moldovean de Externe.
Fluxul de știri
0