Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Bolnavii de coronavirus diagnosticați prin teste antigen nu pot obține certificatul COVID

© AFP 2024 / OLIVIER MORINCertificat verde, UE, certificat digital la coronavirus
Certificat verde, UE, certificat digital la coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Abonare
Statul nu-i mai consideră trecuți prin boală pe moldovenii care au fost diagnosticați cu COVID-19 prin efectuarea unui test antigen rapid. Asta deși aceste teste au fost folosite la greu anume în instituțiile medicale din sectorul public.
CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. După echivalarea certificatelor COVID-19 cu cele europene, moldovenii care au fost infectați cu coronavirus, dar au fost testați la diagnosticare cu un test antigen rapid, nu mai sunt considerați trecuți prin boală. Cel puțin atunci când vine vorba să descarce certificatele digitale COVID și, respectiv, să plece peste hotare. Certificate pe care l-ar fi putut folosi timp de 180 de zile după boală.

Culmea! Se întâmplă deși testele antigen au fost folosite la greu anume în instituțiile medicale de stat și o bună parte dintre cei care au suferit boala au figurat ca bolnavi de COVID-19 în statisticile zilnice ale Ministerului Sănătății.

Asta au descoperit cu stupoare mulți moldoveni, după ce astăzi Ministerul Sănătății i-a îndemnat pe cei care anterior au descărcat certificatele digitale COVID-19 să le mai descarce o dată, pentru că modelul anterior nu este conform cu cerințele europene.
Anunțul a fost făcut în contextul în care certificatul COVID-19 moldovenesc a fost echivalat cu cel din Uniunea Europeană pe 16 noiembrie.

„Pentru că Uniunea Europeană nu recunoaște testele antigen, nu se consideră că ați fost bolnavă de COVID-19 dacă ați fost diagnosticată cu un astfel de test. După lege nu ați fost bolnavă”, a declarat o angajată de la Linia Verde a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică pentru Sputnik Moldova.

Afirmația este complet lipsită de logică, halucinantă aș spune, dacă luăm în calcul că testul antigen rapid, pe de altă parte, se consideră valabil în cazul în care prezintă un rezultat negativ. Adică, vorbim despre un test rapid pe care îl facem ca să mergem la o petrecere, de exemplu.
E logic să nu recunoaștem un test rapid dacă luăm în calcul că, mai ales în primele zile de boală, testul antigen poate să nu arate prezența în organism a virusului COVID-19. Dar de ce să nu-l recunoști atunci când îți arată pe față că ești pozitiv?
Ministerul nostru al Sănătății, așa cum ne-am obișnuit deja, are o abordare anapoda.

Deci dacă o persoană este infectată cu COVID-19 și a face un test antigen care nu scoate la iveală infecția - acel test este considerat valabil și persoana este considerată neinfectată. Iar dacă o persoană face test antigen care iese pozitiv - acel test nu este considerat valabil și persoana nu se consideră bolnavă de COVID. Complet pe dos!

Atunci mă întreb de ce oare o persoană care a făcut testul COVID antigen figurează totuși în statisticile oficiale zilnice, de ce este pusă în carantină și i se administrează tratament conform protocoalelor Ministerului Sănătății?
Și de ce au fost folosite testele antigen anume în instituțiile spitalicești de stat la diagnosticarea COVID-19. Cred că o bună parte din acești oameni care au trecut prin boală ar fi fost de acord să-și facă un test PCR, dacă știau din start că testul antigen nu le va garanta posibilitatea să descarce certificatul COVID și să-l folosească ulterior 180 de zile. Dar nu a fost să fie...
Fluxul de știri
0