Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

O mie de dolari pe secundă: câștiguri uriaşe pentru Pfizer, BioNTech și Moderna

© Sputnik / Mihail KutuzovДоллары США
Доллары США - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
93 de milioane pe zi, 3,8 milioane pe oră, aproape 65 de mii pe minut și mai mult de o mie de dolari pe secundă – sunt câştigurile realizate de Pfizer, BioNTech și Moderna în urma vânzării vaccinurilor.
BUCUREŞTI, 17 nov – Sputnik, Doina Crainic. ONG-ul People's Vaccine Alliance, care luptă pentru accesul țărilor sărace la vaccin, a estimat că cele trei grupuri farmaceutice Pfizer, BioNTech și Moderna vor câștiga 34 de miliarde de dolari în profituri în acest an; cu alte cuvinte: 93 de milioane pe zi, 3,8 milioane pe oră, aproape 65 de mii pe minut și peste o mie de dolari pe secundă, potrivit calculelor ONG-ului, citat de Sputnik Italia.
Potrivit ONG-ului, aceste grupuri farmaceutice au adunat această bogăție enormă vânzând marea majoritate a dozelor lor către țările bogate, în detrimentul țărilor mai puțin dezvoltate, unde ratele de vaccinare rămân foarte scăzute, deplânge asociația.
Vorbind în termeni de câștiguri nete, Vaccine Alliance estimează că Pfizer, Moderna și BioNtech au avut venituri cumulate de 82,3 miliarde de dolari în nouă luni, pentru un profit după impozitare de 33 de miliarde de dolari, dintre care o mare parte sunt legate de vaccinurile Covid.
Având în vedere, în linii mari, că toate profiturile Moderna și BioNtech sunt legate de vaccinurile anti-Covid și că 37% din profiturile Pfizer sunt legate de vaccinul său anti-Covid, profitul net al celor trei grupuri, generat doar de vaccinuri, se apropie astfel de 21,3 miliarde de dolari. Acest câştig se referă doar la perioada ianuarie-septembrie, fiind vorba numai de câştiguri din vaccinuri și după taxe.
„Este necuviincios că unele companii fac profituri de milioane de dolari în fiecare oră, când doar 2% dintre oamenii din țările cu venituri mici au fost complet vaccinați împotriva coronavirusului”, a spus Maaza Seyoum, de la filiala africană a People’s Vaccine.
Alianța estimează, de asemenea, că, în ciuda finanțării publice de peste 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech și Moderna au respins cererile privind transferul tehnologiei vaccinurilor către producătorii din țările cu venituri mici prin intermediarii OMS, „o măsură care ar putea crește oferta globală, ar scădea prețurile și ar salva milioane de vieți”, a subliniat Seyoum.
People's Vaccine Alliance îi îndeamnă pe giganții farmaceutici să revoce imediat brevetele care protejează vaccinurile anti-Covid, printr-o inițiativă a Organizației Mondiale a Comerțului, cu privire la care continuă negocierile.
ONG-ul People's Vaccine Alliance, care militează pentru o mai bună distribuție a vaccinurilor în întreaga lume, include printre cei 80 de membri ai săi organizații precum Oxfam, confederația internațională a organizațiilor non-profit dedicate reducerii sărăciei globale, și Onusida, Programul Națiunilor Unite pentru lupta împotriva HIV și SIDA.
Spital, secția COVID - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Coronavirus
Cifre sumbre de la Ministerul Sănătății: Câte decese sunt raportate
Fluxul de știri
0