Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mihăeș, despre întâlnirea lui Lavrov și Popescu: S-a întors o pagină în relația cu Rusia

Совместная пресс-конференция глав МИД России и Молдовы Сергея Лаврова и Нику Попеску
Совместная пресс-конференция глав МИД России и Молдовы Сергея Лаврова и Нику Попеску - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
Actuala guvernare a Moldovei a întors o nouă pagină în relațiile cu Federația Rusă. Declarația a fost făcută de politologul Roman Mihăeș în emisie la Radio Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 17 nov - Sputnik. După întrevederea de astăzi a ministrului de Externe moldovean cu omologul său rus, expertul în politologie Roman Mihăeș a declarat în studioul Sputnik Moldova că noua guvernare a Republicii Moldova a întors o nouă pagină în relațiile cu Federația Rusă.

„Există premise pentru o apreciere a dinamicii pozitive între Federația Rusă și Republica Moldova. Să vedem care vor fi rezultatele și deja undeva în lunile martie-aprilie vom putea trage anumite concluzii”, a menționat politologul Roman Mihăeș.

Expertul a vorbit și despre Tratatul de prietenie și cooperare între Moldova și Rusia, care expiră în data de 19 noiembrie. El a menționat că în urma semnării unei declarații comune a ministrului de Externe din Republica Moldova și a ministrului de Externe din Federația Rusă cu ocazia celei de-a douăzecea aniversare de la semnarea tratatului, președintele Maia Sandu va trebui să decidă prelungirea acestui document sau să ceară rediscutarea unor prevederi.
Roman Mihăeș consideră că acest tratat trebuie ajustat, pe motiv că de la semnarea lui în 2001 au trecut 20 de ani, iar în tot acest timp relațiile dintre Moldova și Rusia s-au schimbat.
„Ne așteptăm ca președintele Republicii Moldova să vină cu o poziție clară în privința acestui tratat. (...) Nu știm cum va proceda președintele țării, ea are la dispoziție mai multe instrumente. În 2011, prim-ministrul a prelungit tratatul, cu acordul președintelui, acum încă nu știm cum se va proceda, dar sigur că cu expirarea acestor zece ani se impune o decizie în acest sens: sau prelungirea lui sau poate să existe posibilitatea de a renegocia unele prevederi”, a precizat expertul.
Politologul susține că țara noastră are de discutat cu Rusia multe aspecte și probleme. Totodată, el a menționat că prin vizita lui Popescu la Moscova autoritățile din Moldova au echilibrat politica țării noastre.
Mihăeș a vorbit și despre problema transnistreană. În context, expertul a menționat că actuala guvernarea are șanse foarte mari să reglementeze conflictul transnistrean.
„În condițiile în care se identifică o politică acceptată de toți actorii importanți în formatul 5+2, dar în special de Chișinău și Moscova, eu cred că ar fi posibil cel puțin de încercat de elaborat un proiect pur politic al regiunii transnistrene în corespundere cu Constituția Republicii Moldova de autonomie asemănătoare cu cea din Găgăuzia, de exemplu. În condițiile în care Federația Rusă ar face presiuni suficiente pe regimul separatist din Transnistria, eu cred că este realist să vorbim ca în doi-trei ani de zile acest proiect să fie implementat”, a declarat Roman Mihăeș.
Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Moldova și Rusia
Lavrov și Popescu au discutat despre reglementarea conflictului transnistrean
Amintim că ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, s-a aflat în vizită la Moscova în perioada 16 - 17 noiembrie.
Fluxul de știri
0